Affald til aftensmad på møde om Danmarks første cradle to cradle-byggeri

Foto: Per Sørensen Das Büro
COWI har netop beværtet klimaministeren og en række innovative virksomheder med en 100 procent bæredygtig menu skabt af tidligere NOMA-kokke. Mens der blev nippet til affald i delikate varianter, præsenterede vi sammen med partnerne i projektet den kommende cradle to cradle-pavilion.

COWI's koncerndirektør, Lars-Peter Søbye, og klimaminister, Martin Lidegaard, indledte cradle to cradle-middagen med passionerede taler om behovet for bæredygtige bygninger. Ministeren understregede, at ”bæredygtigt byggeri både er en nødvendighed for at redde verden og danskernes økonomi”.

Ifølge World Green Building Council står byggeri for 33 procent af verdens CO2-udledning, og ikke mindst derfor er det afgørende at få skabt miljørigtigt byggeri, der også er bæredygtigt økonomisk set.

”Hvis vi ikke får optimeret vores bygningsmasse, bliver det rasende dyrt at være dansker i fremtiden, for energipriserne går en vej, og det er op,” sagde Martin Lidegaard, som udtrykte stor begejstring for COWIs kommende pavilion - den første gennemførste cradle to cradle-bygning i Danmark.

Han ærgrede sig kun over én ting: At pavilionen ikke er klar til EU-formandsskabet. ”Jeg skal have besøg af flere internationale kolleger i de kommende uger og går lige nu og kigger efter et egnet mødelokale. Cradle to cradle-pavilionen ville have været det helt rigtige sted at mødes, hvis den var bygget færdig,” sagde ministeren.

Bæredygtige fristelser

Pavilionen bliver ikke blot cradle to cradle-certificeret men kommer også til at producere mere energi, end den har brug for. Så da COWI inviterede sine partnere i projektet til middag, skulle bæredygtighedskonceptet selvfølgelig også overføres til selve middagen.

Tidligere kok på verdensberømte NOMA, Robert Jacobsen, tog udfordringen op, og sammen med sit team skabte han en middag, hvor ingenting gik til spilde.  De prominente gæster fik fristet smagsløgene med mad lavet af skræl, hud, jord og levende “ting” fra havet. Den spændende og bæredygtige menu passede som fod i hose med aftenens tema og de innovative deltagere.

Og ifølge COWI's koncernchef, Lars-Peter Søbye, var cradle to cradle-middagen en success. “Gæsterne udvekslede synspunkter og ideer og konsoliderede deres engagement i dette state-of-the-art-projekt.” Sammen med COWI er de nu med til at skabe den første cradle to cradle-bygning i Danmark.

Publiceret 14.06.2012

Deltagerne ved cradle to cradle-middagen var: COWI, Skanska, RGS 90, Fornyelsesfonden, Green Fortune, Schneider Electric, VELUX, 3XN, EPEA, Vugge til Vugge, 3XN, GXN, Nordea Ejendomme, ENTRA, Siemens,
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Delta, Saint-Gobain Isover A/S, Shaw, Klaus Samsøe, Fiberline Composites og CIEL.

Om cradle to cradle-pavilionen

Pavilionen bliver et mobilt galleri, der udstiller de mest innovative elementer inden for bæredygtigt byggeri. Den renser selv luften, har et optimalt indeklima og genanvender regnvand. Energi produceres af solceller, og overskydende energi kan genanvendes uden for bygningen. Pavilionen kan anvendes til møder og events, og virksomheder kan leje den i Danmark og udland.

Fornyelsesfonden har bidraget med cirka DKK 5 millioner.

SIDST OPDATERET: 10.09.2015