COWI klar til bæredygtig certificering med ny dansk DGNB-ordning

Foto: COWI
Green Lighthouse blev som Danmarks første nybyggeri LEED-certificeret i november 2011. Nu er huset også certificeret efter den nye danske ordning.
Danmark har fået sin egen certificeringsordning, der hedder DGNB Denmark. COWI står klar med to medarbejdere, der kan certificere bæredygtigheden i nybyggeri efter den nye, danske ordning.

Niels Bruus Varming og Morten Buus. Sådan hedder COWIs to DGNB-auditører, som kan certificere efter den nye danske ordning DGNB Denmark. 

De to auditører fik deres tilladelse til at certificere bæredygtigt byggeri efter den danske ordning på en konference den 24. maj 2012, hvor selve DGNB Denmark-ordningen også blev præsenteret.

Udover de to auditører har COWI også to konsulenter, som kan rådgive om DGNB.

DGNB passer til danske forhold

Den danske certificeringsordning er en variant af den tyske ordning, som over det sidste års tid er blevet tilpasset danske forhold. COWI har deltaget i opgaven med at tilpasse systemet sammen med en række af byggeriets øvrige parter.

Med eksisterende ordninger som LEED og BREEAM kan det måske undre, at der er behov for en særlig dansk ordning.

DGNB-auditor Niels Bruus Varming forklarer:

"En af fordelene ved DGNB-systemet er, at det tager højde for nogle typiske danske forhold, som slet ikke tæller i de to ordninger LEED og BREEAM."

Fokus på hele byggeriets levetid

Den danske ordning certificerer ud fra helhedsperspektiv, når den vurderer bæredygtigheden i et byggeri.

Noget af det nye i den danske ordning er den meget helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed.

Med DGNB skal man beregne miljøpåvirkninger og totaløkonomi over hele bygningens levetid, hvilket kræver, at både byggefasen, driften, udskiftning af komponenter, rengøring og nedrivningen af bygningen skal tages med i beregningerne.

Et boom af certificeringer på vej

Som led i tilpasningen er fire pilotprojekter blevet certificeret efter DGNB Denmark-ordningen og der er opnået 3 præcertifikater. Heriblandt to af COWIs projekter: Green Lighthouse, som er certificeret til bronze og ATP's kommende kontorpakhus på Langelinie, som er præcertificeret til sølv.

I november 2011 blev Green Lighthouse LEED-certificeret, som Danmarks første nybyggeri. Ifølge DGNB-auditor Morten Buus er det dog kun den spæde start:

"Bare det sidste halve år har vi oplevet en stor tilgang af kunder, der vil have certificeret både eksisterende bygninger og nybyggeri," siger han og tilføjer, at alle tendenser peger på, at danskerne kommer til at opleve et boom i antallet af bygninger, der bliver certificeret.


Af Kirsten Andersen, kiad@cowi.dk
Publiceret: 24.05.2012

SIDST OPDATERET: 24.05.2016