Teknisk due diligence skaber overblik for køberne af Carlsberg Byen

Foto: Carlsberg
De velkendte elefanter ved indgangen til den gamle Carslberggrund er fredede.
Carlsberg Byen har fået nye ejere. Forud for handlen bidrog COWIs tekniske due diligence til, at køberne vidste, hvad de gik ind til, da de købte Carlsbergs gamle grund i Valby.

Et konsortium, som består af Realdania, PenSam, PFA Pension og Topdanmark, har købt den gamle Carlsberggrund i Valby for ca. 2,5 mia. kr.

En handel som Carlsberg betegner som den største private ejendomstransaktion inden for ejendomsudvikling i Danmark nogensinde. Porteføljemanager Søren Felden Nielsen fra Realdania siger:

"Når man indgår så stor og kompleks en handel, er det nødvendigt at få overblik over, hvilke økonomiske konsekvenser og praktiske udfordringer der følger i kølvandet på overtagelsen. Det overblik var COWIs due diligence-vurderinger med til at give konsortiet."

Trykprøvning af oplysninger

COWIs opgave har primært været at trykprøve de vurderinger, Carlsberg lagde til grund for salget. Markedschef i COWI, Laila Stub forklarer:

"Det er selvfølgelig interessant for køberne at vide, hvad de for eksempel skal bruge af penge på at renovere de 50.000 m2 fredede bygninger, så de får en tidssvarende standard."

Hun tilføjer, at COWIs undersøgelser også gav køberne overblik over, hvilke udfordringer selve grunden byder på i forhold til byggemodning og fremtidigt byggeri.

P-kældre udfordret af vand

COWIs analyser har også afdækket en del af de udfordringer, konsortiet kan vente sig, når de går i gang med at bygge på Carlsberggrunden.

En udfordring er grundens geologi. Carlsberggrunden ligger nemlig i et område med store vandmasser i undergrunden, som i nogle områder stiller særlige krav til byggemetoderne, når der skal anlægges underjordiske p-kældre. 

COWI har beskrevet for køber, hvordan de store mængder vand skal håndteres i forbindelse med byggeriet, hvilke krav vandmængderne stiller til byggemetoder, og hvad køberne skal forvente, det koster.

Et smidigt samarbejde

Opgaven er udført i et samarbejde, som udover COWI også bestod af Accura og Deloitte. Kristoffer Westberg fra Accura, som stod for at samle alle parters input til køberne af Carlsberg Byen, siger om samarbejdet med COWI:

"COWI har leveret til tiden, og det har været et meget smidigt samarbejde."

Køberne i det nye konsortium forventer, at de første byggerier vil blive sat i gang inden længe. Når Carlsberg Byen er fuldt udbygget vil den rumme den 567.000 m2 fordelt på boliger, hoteller, erhverv, kultur, idræt og institutioner. Carlsberg Byen vil blive realiseret i etaper over de næste 15-20 år.

Af Kirsten Andersen, kiad@cowi.dk
Publiceret den 10.8.2012

Om Carlsberg Byen

Da Carlsberg i 2006 besluttede at flytte ølproduktionen fra Valby til Fredericia, var det slutningen på mere end 160 års bryggerivirksomhed på grunden. Til gengæld blev det starten på muligheden for at udvikle den gamle bryggerigrund på mere end 330.000 m2 til en ny, atrraktiv bydel i hjertet af København.

 

SIDST OPDATERET: 11.08.2016