Tre ud af fire priser for årets byggeri går til COWI-projekter

Foto: Credit: Green Solution House

Renoveringen af et almennyttigt boligbyggeri i Aalborg, et bæredygtigt hotel- og konferencecenter på Bornholm og et bæredygtigt skolebyggeri i Københavns Sydhavn var blandt de projekter, der løb med æren, da Magasinet Byggeri i sidste uge uddelte priserne for årets byggeri. COWI er rådgiver på alle tre projekter.

Prisen for årets boligbyggeri gik til et renoveringsprojekt i Aalborg Øst for Himmerlands Boligforening. Her har COWI i samarbejde med arkitektfirmaet CF Møller stået for en gennemgribende renovering og ombygning af 370 almennyttige boliger.

Hele bydelen har fået et løft

Projektet har bl.a. haft til formål at omdanne et udsat boligområde til et trygt og rart sted, som formår at tiltrække nye typer beboere og dermed styrke den sociale profil på beboersammensætningen i området. Med renoveringen har bydelen ændret udseende fra nedslidt betonbyggeri til indbydende og bæredygtige boliger med facader af træ og teglsten, store vinduespartier og nyt liv på udearealer, som før lå ubenyttede hen.
"Renoveringen af afdeling 19 og 22 er et fornemt eksempel på, at det byggede miljø kan forandre og vende en negativ udvikling," lød det blandt andet i dommerkomiteens begrundelse.

COWI har været ansvarlig for projektering af konstruktioner, el- og vvs-installationer, samt for den overordnede projekt- og byggeledelse, hvor samarbejde med og hensyn til de berørte beboere var en nøgleopgave.
"Vi er stolte af prisen, fordi den er en anerkendelse af, at det kan lade sig gøre at løfte kvaliteten og boværdien af et boligbyggeri markant inden for et relativt beskedent anlægsbudget," siger Jens Christian Olesen, projektleder i COWI.

Innovativt byggeri viser nye veje inden for bæredygtighed og erhvervsudvikling

I kategorien "Årets erhvervsbyggeri" gik hæderen til det bornholmske hotel og konferencecenter Green Solution House – et innovativt byggeri baseret på kriterierne for 'Active House'-visionen og inspireret af vugge-til-vugge-filosofiens kredsløbskoncept.

COWI har været bygherrerådgiver på projektet og blandt andet stået for projektgranskning af indeklima og bæredygtighed samt juridisk og økonomisk rådgivning. En kerneopgave har været at skabe synergi i en stor gruppe af interessenter – fra fonde og strategiske partnere til bæredygtighedseksperter, rådgivere og en bred vifte af entreprenører og leverandører.

"Green Solution House viser, at bæredygtighed, komfort og smuk arkitektur kan gå op i en højere enhed. Det er en stor glæde at have bidraget til projektet og se, at byggeriet får den opmærksomhed, det fortjener," siger Marianne Fox, projektleder i COWI.

En skole, der danner skole

I den åbne kategori gik prisen til Skolen i Sydhavnen, der med sin beliggenhed ved vandet og sin åbne arkitektur er integreret i lokalsamfundet og den omkringliggende natur.

Dommerkomiteen udtaler i sin begrundelse: "En skole, der danner skole. I arkitekturen, indretningen, rammerne for læring og samspillet med det omgivende samfund. Skolen i Sydhavnen på én gang uddanner og skaber sammenhængskraft i sit nærmiljø med sin åbne adgang og alsidige brugsmuligheder,"

COWI har været bygherrerådgiver på projektet og blandt andet stået for byggeledelse af infrastrukturarbejder, udearealer, idrætshal og børneinstitution i forbindelse med skolebyggeriet. COWI har desuden leveret udvalgte bygherrerådgivningsydelser og forestået udbud og kontrahering af byggeledelsesopgaven.

"Vi er stolte af prisen, fordi det er en glæde at deltage i et projekt, der giver børnene og beboerne i området unikke muligheder for læring, ophold og bevægelse i rammer, der i den grad udnytter de muligheder, beliggenheden giver," siger Niels Christensen, projektleder i COWI.


Det er Magasinet Byggeri, der hvert år uddeler priserne for årets byggeri, og dommerpanelet er sammensat af topledere inden for dansk byggeri og de relevante brancheorganisationer.

Publiceret 18.12.2015

SIDST OPDATERET: 29.11.2017