Hjem / Skip Navigation LinksNyheder og medier / Nyheder / Jernbaner, metroer, veje og lufthavne

COWI vinder foranalyse af Aalborg Letbane

Foto: COWI
Første etape af letbanen i Aalborg skal forbinde midtbyen med Universitetet og det nye Universitetshospital. COWI er netop gået i gang med foranalysen, der skal tegne billeder af fremtiden for regionen, byen og transportsystemet.

Behovet for mere effektive transportsystemer stiger i takt med, at Aalborg og trafikken i byen vokser. Effektivisering af byens transportsystemer er et naturligt led i Aalborgs udvikling som knudepunkt i regionen og som storby. Forventningerne er, at det kommende transportsystem effektivt skal kunne håndtere persontrafikken med høj komfort og kvalitet.

Letbaner tiltrækker investorer

"Der er hårdt brug for et højklasset kollektivt transportsystem mellem universitet og midtbyen i Aalborg og eventuelt videre til Vestbyen. På sigt arbejdes der også på at nå ud til lufthavnen," fortæller projektleder i Letbanesekretariatet, Nordjyllands Trafikselskab, Christian Trankjær.

"Letbaner i udlandet viser desuden, at når skinnerne først ligger der, bliver området mere attraktivt for investorer og øger vækstmulighederne for egnen. COWI har god erfaring fra andre letbaneprojekter, som vi kan drage nytte af og et godt lokalkendskab. Det har vi lagt vægt på i opgaven, og vi mener, at COWI har vist en stor forståelse for opgaven," fortsætter Christian Trankjær.

Binder regionen sammen

Foranalysen skal tegne en vision for et transportsystem, som skal forankres bredt blandt borgerne og erhvervslivet lokalt og regionalt. Systemet vil blive placeret, så de forskellige transportsystemer skaber en øget mobilitet for alle, understøtter en bæredygtig byudvikling i Aalborg og binder regionen bedre sammen.

Foranalysen omfatter mere detaljerede undersøgelser for første etape som både en letbane og BRT (Bus Rapid Transit), herunder også hvordan tracéets forløb gennem byen kan understøtte mulighederne for byfortætning og udvikling af byens karakter og identitet.

Projektteamet, der er ansvarlig for opgaven, består af COWI som hovedrådgiver i samarbejde med Henning Larsen Architects og Systra A/S - et fransk firma med stor erfaring i letbane og BRT løsninger.

Yderligere arbejdes der tæt sammen med projektgruppen for Aalborg Letbane, der består af repræsentanter fra Aalborg Kommune, Region Nordjylland og Letbanesekretariatet i Nordjyllands Trafikselskab.

Af Jeppe Sejer Sørensen, jrsx@cowi.dk
Publiceret den 24.05.2012

Fakta om foranalysen

Foranalysen…

  • skal fastlægge udstrækningen af første etape og udgøre en del af grundlaget for de politiske beslutninger om den fremtidige kollektive trafik i Aalborg.

  • vil belyse tekniske og økonomiske aspekter samt finansiering og organisering af første etape for både en letbane og BRT (Bus Rapid Transit).

  • forventes afsluttet i sommeren 2013.

SIDST OPDATERET: 13.04.2015