Hjem / Skip Navigation LinksNyheder og medier / Nyheder / Vand og miljø

COWIs miljøeksperter vinder stort dansk projekt om nanomaterialer

Foto: COWI
Solid erfaring og et omfattende internationalt netværk har sikret COWI opgaven med at vurdere nanomaterialers virkning på miljøet efter det hidtil største danske udbud på området. Projektets rådgivningspotentiale understøtter COWIs førerposition inden for vurdering af nanomaterialer herhjemme.

Uden måske at vide det har danskerne dagligt fingrene i ting, der indeholder nanomaterialer. Batterier, solcremer, tøj, fødevarer, sportsudstyr, jordoprensningskemikalier og byggematerialer er bare nogle af de produkter, hvor nanomaterialer blandt andet forbedrer overfladeegenskaber, reaktionsevne, energiintensitet og styrke-vægt-forhold.

Fordi nanoteknologi i den grad er til stede i danskernes hverdag - og potentielt udgør en risiko på grund af nye egenskaber - modtager Miljøstyrelsen i perioden 2012-2015 24 millioner kroner fra finansloven til at få bedre styr på nanomaterialer og deres mulige risici. To tredjedele af midlerne bliver anvendt til såkaldte udredningsprojekter, der skal kortlægge, om nanomaterialer kan være skadelige for miljø og forbrugere i Danmark.


Projekt med udviklingspotentiale

Takket være stor faglig styrke, flere års erfaring på området og et tæt samarbejde med det schweiziske materialeforskningsinstitut Empa og nanogruppen på DTU Miljø løb COWI med kontrakten på opgaven om miljøpåvirkninger af nano. Opgaven løber frem til midten af 2015.

"Det er et spændende projekt med et betydeligt udviklingsindhold, som vi forventer os meget af og ser store perspektiver i, også i forhold til mulighederne for fremtidig rådgivning af private kunder. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at styrke vores viden på området yderligere gennem samarbejdet med de meget anerkendte forskere, vi har med fra DTU og Empa," fortæller COWIs projektleder på opgaven, Jesper Kjølholt, fra afdelingen for vand og miljø.


Fundament for fremtidige projekter

I projektet indgår en risikovurdering af ti forskellige nanomaterialer. Blandt de mere "kendte" af slagsen er nano-titanium-dioxid som findes i solcremer, nanosølv, der bliver anvendt som bakteriedræber og lugtfjerner i nogle tekstiler, nanokobber, som man kan møde i træ-imprægnering, og carbon-nano-tubes, der gør sportsudstyr lettere.

Den eksisterende internationale viden om materialernes potentiale for at påvirke levende organismer i miljøet skal inddrages i evalueringen for endelig at udmunde i en samlet vurdering af risikoen for uønskede effekter i det danske miljø.

Fakta om nanoteknologi

Nanoteknologi er en teknologi, der kan forbedre stort set alle andre teknologier på mange forskellige måder og med mange forskellige typer nanomaterialer.

Nanoteknologi kan blandt andet give større materialestyrke i forhold til vægt (f.eks. i sportsudstyr), forbedret uv-absorption (f.eks. nano-titanium-dioxid i solcremer) og forbedrede elektriske egenskaber (f.eks. i batterier og solceller).

SIDST OPDATERET: 25.04.2016