Hjem / Skip Navigation LinksProjekter / Byggeri / Bygningsprojektering

Kilden i Norge - lysdesign til et teater- og koncerthus

Foto: COWI
KILDEN Performing Arts Center af finske ALA Architects er et kulturelt kraftcenter på Odderøya ved indsejlingen til Kristiansand. Kilden har en bemærkelsesværdig arkitektur med en 95 meter lang væg, der hænger ud mod vandet, formet som en kæmpe bølge med en hældning på 45 grader.

Form, funktion og fortælling har stillet store krav til den arkitektoniske
belysning for at underbygge arkitekternes intentioner samt løse nogle tekniske udfordringer.

I de to store sale har lysdesignerne arbejdet med at skabe forskellige scenarier. F.eks. er lyset i teatersalen styret efter antallet af publikum for at skabe en mere intim stemning, hvis salen ikke er fyldt.

I foyeren har arkitekten valgt, at væggen skal belyses fra gulvet, men da lys fra denne position ofte blænder, har det været en udfordring at få belyst den skrå væg jævnt fra gulvet, så den er pæn og præsentabel uden samtidig at genere publikum.

Ud over belysningen i den store foyer har COWI lavet lysdesignet i tre teater- og koncertsale, et stort prøverum samt publikumsområder.

For at imødekomme kravene har COWIs lysdesignere udarbejdet en lysstrategi for overgangene mellem indendørs- og udendørsbelysning af tag og facade.

Lysdesignet blev udviklet i et 3D-program, hvorefter der blev udviklet et særligt in-ground armatur, der kan modificeres, så blændingen minimeres. For at opnå det helt rigtige resultat er reflektorerne blevet slebet og modificeret individuelt for samtlige 300 armaturer.

Det smukke samspil mellem arkitektur og lysdesign er blevet det nye ikon, der markerer Kristiansand som et absolut højdepunkt for kulturelle oplevelser.

Projektet blev nomineret til den norske lyspris i 2013 og fik hædrende omtale.

 

SIDST OPDATERET: 13.02.2017