Hjem / Skip Navigation LinksProjekter / Byggeri / Bygningsprojektering

Kilden i Norge - lysdesign til nyt teater- og koncerthus

Foto: COWI
​Den bølgende trævæg i foyeren er 95 meter lang og mellem 2,7 og 6,4 meter høj. Den belyses fra gulvet samt fra armaturer på den ydre glasvæg.
Lysdesign til unikt kultur- og koncerthus i Norge byder på udfordringer ud over det sædvanlige for COWIs lysdesignere.

Sørlandets nye teater- og koncerthus, Kilden, har en bemærkelsesværdig arkitektur med en 95-meter lang væg, der hælder ud mod vandet. Når væggens skrå facade oplyses i mørket, vil huset fremstå som et unikt ikonbyggeri.

Bølgende ydervægDen markante ydervæg i foyeren er designet som en stor bølge med en hældning på 45 grader. Fordi der ikke findes tilsvarende vægge i eksisterende bygninger, anvender COWIs lysdesignere 3D-visualiseringer for at teste belysningen. Den endelige effekt af lysdesignet vil først vise sig, når væggene er på plads og de 300 lamper kan monteres og modificeres individuelt.

På grund af væggens størrelse og udformning er det et af de største belysningsprojekter, der er udført på denne måde med 3D modeller.

Lys fra gulvetArkitekten har valgt at foyervæggen skal belyses fra gulvet, men da lys fra denne position vil blænde, er det en udfordring at få belyst den skrå væg jævnt fra gulvet, så den er pæn og præsentabel uden samtidig at blænde gæsterne.

Lysdesignerne har fundet et armatur, der kan modificeres så det ikke blænder. For at opnå det helt rigtige resultat sliber lysdesignerne på reflektorerne, som er en slags skærme rundt om lyskilden. Der anvendes både slibning og tape til at fokusere belysningen.

Gulvbelysningen giver imidlertid ikke tilstrækkeligt med lys, så der er suppleret med armaturer monteret på glasfacaden, så gæsterne kan læse teaterprogrammer og orientere sig i foyeren.

Ud over belysningen i den store foyer har COWI lavet lysdesignet i tre teater- og koncertsale, et stort prøverum samt publikumsområder.

 

SIDST OPDATERET: 16.03.2016