Hjem / Skip Navigation LinksProjekter / Byggeri / Bygningsprojektering

Krøyers Plads - boligbyggeri i København

Foto: NCC

​​​​Krøyers Plads bærer titlen som verdens bedste boligbyggeri. Bygherren, NCC Bolig, vandt prisen for bedste boligbyggeri på den internationale ejendomsmesse MIPIM i 2015.

Krøyers Plads på Københavns havnefront er blevet byudviklet med eksklusive boliger og kontorer. COWI var ingeniørrådgiver på projektet.

COWI har i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter og NCC Bolig projekteret Krøyers Plads, som er et eksklusivt boligbyggeri med en unik placering midt mellem Nyhavn, Operahuset og Christianhavns kanaler.

De tre nye bygninger på i alt 20.000 m2 rummer godt 105 ejerlejligheder med udsigt til Nyhavn og Skuespilhuset, samt butikker, caféer og lignende i stueetagen.

Under Krøyers Plads er der bygget en 7.000 m2 stor kælder, med blandt andet P-pladser, depotrum og teknikrum. Rundt om hele grunden er der etableret stålspuns, heraf en stor del som havnespuns, og alle konstruktioner pælefunderes.

Udfordrende konstruktioner

Bygningerne er omgivet af 300 år gamle pakhuse, og arkitekturen er derfor indpasset i dette miljø, men det er samtidig moderne bygninger der passer til nutiden.

Bygningerne, som er opføret i beton og stål, er meget karakteristiske med deres foldede tagflader, der er bygget op med stålkonstruktioner i op til tre etager, og lukket med lette stålkassetter og ovenlysvinduer.

Det er spændende arkitektur, men samtidig er det et byggeri med mange konstruktive udfordringer.

En af de store udfordringer var at projektere føringsvejene, fordi de tre huse ligger skævt oven på p-kælderen, som ligger vinkelret på grunden. Derfor var det en udfordring at få de bærende konstruktioner og føringer, som trapper, installationer og rør til at passe sammen fra kælder til kvist.

Desuden var der forskellige behov for installationer og føringer i erhvervs-, bolig- og kontordelene, hvilket var med til at komplicere byggeriet.

Energivenligt byggeri
Krøyers Plads danner ramme om Danmarks første Svanemærkede lejligheder, som betyder bedre indeklima og lavere energiforbrug.

Lejlighederne overholder energikravene i BR15, alle anvendte materialer er detaljeret beskrevet, og der er styr på vugge-til-grav processen.

Byggeriet har modtaget svanemærkecertifikatet for den første etape af projektet, som blev klar i 2014. Denne bygning har 38 lejligheder, og svanecertifikatet blev officielt overrakt af Klima- Energi- og Bygningsministeren d. 15. januar 2015.

SIDST OPDATERET: 29.01.2018