3D-bymodel af Monaco

Foto: Principality of Monaco

Ny 3D-teknologi gør det muligt at udføre en detaljeret 3D-model af Monacos bygninger. COWI er del af et konsortium, som fremstiller den naturtro 3D-model, der anvender luftfotos og billeder af husfacader, optaget fra en bil.

En ny model af Monaco er måske så tæt på det lille fyrstendømme ved Middelhavet, som du nogensinde kommer uden faktisk at være der.

Den avancerede nye 3D-model dækker næsten alle Monacos bygninger, hvoraf nogle er gengivet helt ned til hver enkelt centimeter.

I løbet af 2010 vil alle balkoner, trappeskakter og indkørsler inden for Monacos to kvadratkilometer blive grundigt fotograferet til brug i modellen, som er skabt ved hjælp af en yderst præcis teknik, der kombinerer digitale luftfoto med data fra laserscannere monteret på biler.

I slutfasen vil man gøre brug af både computere og menneskehænder til at sikre, at detaljerne træder tydeligt frem.

Byplanlægning og sikkerhed
COWI er en del af det internationale konsortium, der har udviklet den nye 3D produktionsmetode.

"Teknikken har ubegrænsede anvendelsesmuligheder," siger projektleder Rasmus Lindeneg Johansen.

“Det er oplagt at bruge teknikken til byplanlægning. Data fra 3D-visualiseringen kan holdes op imod oplysninger om eksisterende bygninger for at give en ide om, hvordan nybyggeri ville passe ind i omgivelserne," siger han. "3D-modellen kan også anvendes af embedsmænd i sikkerhedsarbejde, da det gør det muligt at vurdere, om man kan ses fra et bestemt udsigtspunkt."

Det er muligt at inkludere de småbitte detaljer på de monegaskiske facader takket være laserscannerne. De udsender et 360-graders signal, der springer tilbage til gadeniveau efter at have ramt bygningerne. Signalet omdannes derefter til punkter, der tilsammen danner en såkaldt punktsky.

Digitale troldmænd
Det er en langsommelig og aktiv proces at omdanne punktskyen til et billede, men når det er færdigt, kombineres slutproduktet med luftfotos og manipuleres digitalt for at lave en naturtro 3D-model.

"Vi har omkring 25 medarbejdere i Kina, og jeg sværger, at de kan noget magisk med computere. De tegner, de drejer, de kombinerer data - og før du ved af det, er bygningerne blevet levende," siger Lindeneg Johansen.

COWI har tidligere lavet præcise 3D-modeller af Geneve og Neuss i Tyskland, men modellen af Monaco vil være den mest detaljerede til dato.

 


 

SIDST OPDATERET: 07.01.2015