Qatar National Mapping Project - 3D visualisering i Qatar

Foto: COWI
​Bydel og marina i Qatars hovedstad Doha set fra et af COWIs fotofly.
Luftfotos og 3D-bymodel af Qatars hovedstad Doha skal opdatere landets geografiske data og danne grundlag for nye byudviklingsprojekter i oliestaten.

I tre måneder henover vinteren og foråret 2009 overfløj COWIs fotofly Qatars hovedstad Doha og to olieraffinaderier i den sydlige og nordlige del af landet.

Ombord var ud over piloten en navigatør, fem skråfotokameraer og et kamera af typen storformat Vexcel UltraCam-x, som konstant tog billeder i alle retninger.

Resultatet er billeder til produktion af ortofotos, vektorkort samt de såkaldte skråfotos, som er billeder af den samme bygning fra alle fire verdenshjørner. Billederne skal bl.a. bruges til at teksturere 3D-modellen af Doha, så den kommer til at fremstå fotorealistisk. 

Data sendes på tværs af verdenenResultatet af det omfattende fotoarbejde bliver i foråret 2009 behandlet på COWIs kontor i Lyngby.

Herefter sendes den store datamængde på mere end 4 TeraByte til datterselskabet COWI India, hvor mellem 50 og 100 mand læser billederne ind i det computersystem, der skal opbygge 3D-modellen.

Som det næste led i processen sendes materialet til kvalitetskontrol hos COWI i Silkeborg, hvor også den automatiske teksturering fra skråfoto kommer til at foregå.

Afslutningsvis får kunden i Qatar overdraget den færdige digitale 3D-model, som kan anvendes i deres eksisterende Geografiske Informations System.

Den digitale model kan desuden omsættes til en fysisk model ved hjælp af en 3D-printer.
 
Internationalt projektProjektet er et joint venture mellem COWI og Space Imaging Midle East, der har hovedsæde i Dubai og en underleverandør i Kina.

Hele projektet ledes fra Silkeborg og involverer arbejdskraft fra Qatar, Indien, Kina, De Forenede Arabiske Emirater og Danmark.

Det opdaterede kortmateriale og 3D-modellerne vil højst sandsynligt blive brugt som baggrundskulisse for nye ambitiøse byudviklingsprojekter og motorveje i Qatar samt indgå som administrativt datasæt i Qatars offentligte forvaltning.

Visualisering af klimaændringerInteressen for 3D-visualisering er stærkt stigende på verdensplan. De digitale modeller af virkeligheden åbner ikke kun op for nye muligheder inden for byplanlægning, men kan også bruges til at visualisere f.eks. klimaændringer og oversvømmelsesscenarier.

SIDST OPDATERET: 25.03.2017