Hjem / Skip Navigation LinksAktuelle temaer / Digitalisering / Digitale planer letter livet for borgerne

Digitale planer letter livet for borgerne

Foto:
​Sådan ser forsiden ud i Holbæk Kommune, når borgerne går på nettet for at finde ud af nyt om kommunens planer.
Flere og flere kommuner digitaliserer deres planer, så de bliver tilgængelige for borgerne online. Dermed bliver det nemmere at deltage i demokratiet.

Flere end 30 danske og grønlandske kommuner har allerede valgt at digitalisere deres kommuneplaner og planer for f.eks. vand, spildevand og miljø, så de bliver tilgængelige på internettet.

Digitalisering giver overblik

Tidligere skulle borgerne op på kommunen eller på biblioteket, hvor de skulle støve et ringbind op. I dag kan de i mange kommuner se alle planer på nettet.

Samtidig er der skabt mulighed for, at borgerne i høringsperioder kan give deres mening til kende online og ad den vej øve indflydelse på, om forslaget bliver vedtaget eller ændret.

I flere kommuner har borgerne også mulighed for at søge på tværs af alle planer og på den måde få indblik i de lovkrav og bestemmelser, der gælder for deres egen adresse. 

Dermed er det gjort langt nemmere for borgerne at overskue, hvad der foregår i kommunen og deltage i de demokratiske processer.

Videndeling og effektive arbejdsgange

Men der er også store fordele for kommunerne i digitaliseringen.
Når alt ligger tilgængeligt for alle medarbejdere ét sted, øger det muligheden for at dele viden internt i organisationen.

Samtidig letter digitaliseringen arbejdsgangen, og gør den mere effektiv.

Når flere medarbejdere arbejder sammen om at løse en bestemt opgave, er det smart at have alle dokumenter samlet et fælles sted i stedet for, at de ligger på de enkeltes medarbejderes computer.

Dermed bliver vigtige dokumenter gjort mindre afhængige af bestemte personer.

Digitalisering med Odeum e-Plan

COWI har udviklet Odeum e-Plan, der er et webbaseret værktøj skræddersyet til produktion og formidling af digitale planer. Med Odeum e-Plan bliver planerne lettilgængelige, dynamiske og brugervenlige.

Odeum e-Plan kan bl.a. anvendes til:

  • Kommuneplaner
  • Lokalplaner
  • Trafikplaner
  • Affaldsplaner
  • Spildevandsplaner
  • Vandforsyningsplaner
  • Vand- og naturhandleplaner
  • Grundsalg

SIDST OPDATERET: 05.02.2018