Billede: Lasse Olsson

Efter 7 års anlægsarbejde: Odense Letbane åbner

31.05.2022

Den 28. maj kørte passagerer for første gang med letbanen igennem Odense. Letbanen åbner efter mere end ti års forberedelser og syv års anlægsarbejde, hvor COWI som teknisk rådgiver har spillet en markant rolle.

Det var ikke kun en stor dag for Odense, men for hele letbane-projektet, da den nye letbane indtog Odenses gader for at skabe en ny, bæredygtig transportsåre tværs gennem Danmarks 3. største by.

Efter ugers testkørsel og sidste operative tests af skinner, signaler og togvogne, steg de første passagerer ombord lørdag den 28. maj.

FRA STOR BY TIL STORBY

Letbanen er 14,5 kilometer lang og har 26 stationer. Turen fra Tarup i nord til Hjallese i syd vil tage 42 minutter, og der vil være afgang hvert ottende minut.

Det vil forhåbentlig lette biltrafikken i bymidten og gøre det lettere at komme rundt for Odense-borgere. Dermed får letbanen en stor rolle i udviklingen af Odense centrum, fortæller Rune Skovmand, der er regionsdirektør på Odense-kontoret.

"Det har været et af de største infrastrukturprojekter, der har kørt. Deraf har det haft stor betydning i et forretningsmæssigt perspektiv, men det har haft en særlig betydning for Odense-kontoret. Det har været med til at tiltrække medarbejdere, og så er det fedt at tage del i et projekt, der former den by, man bor i. Den tidligere tungt trafikerede Thomas B. Thriges Gade, der opdelte byen, er lukket, og et nyt miljø og en ny bydel er dukket op. Det har samlet byen. Odense har fået et nyt storbyudtryk, og det er vi stolte af at have været med til," siger Rune, der de seneste år har stået i spidsen for de indledende undersøgelser med henblik på en potentiel etape 2 af letbanen.

"Vi har også været hovedrådgiver på denne mulige etape 2, og udarbejdelsen af VVM, myndighedsbehandling og udredningsrapport blev afleveret sidste år, og nu ligger den i politisk proces. Som det ser ud nu, bliver der taget politisk beslutning i efteråret 2022."

LANG TID, STOR SUCCES

Letbanen har været længe undervejs. Også for COWI, der som teknisk rådgiver var med fra den spæde start for ti år siden. COWI var således ansvarlig for den indledende VVM-undersøgelse og har sidenhen været en stor del af screening, myndighedsbehandling, udredningsrapport og den samlede konstruktion af letbanen.

Lars Dalager Hansen, som har været projektleder på Odense letbane de seneste 1,5 år, ser tilbage på et projekt, der gav udfordringer, men som også har udviklet sig.

"Alle divisioner har været involveret, og mere end 500 kollegaer har haft hånden på projektet. Der er blevet lagt store indsatser, og det skal alle have tak for. Nu kan vi se resultatet af arbejdet – endda lige ude foran døren på Odense-kontoret – og det glæder vi os meget over," siger projektleder Lars Dalager Hansen.

Odense Letbane forventer, at der efter en indkøringsperiode på nogle år vil være 35.500 passagerer på en hverdag.

Se videoen om, hvordan COWI styrker byens bæredygtighed og biodiversitet i forbindelse med letbaneprojektet.

Kontakt

Lars Dalager Hansen
Vice President
Transport Infrastructure, Denmark

Tel: +45 2925 2635