Investeringseksperter: Grønne bygninger giver investorerne det største afkast

Det kommercielle potentiale i at bygge grønt har givet bæredygtighed en højere placering på dagsordenen inden for ejendomsbranchen. Ved et COWI Insight Seminar påpegede keynote speakers, at indeklimakvalitet bliver den næste store trend. COWI præsenterede et nyt værktøj til udnyttelse af de grønne fordele.

03.02.2017

Certificerede bæredygtige bygninger er ikke kun bedre for klimaet end ikke-certificerede bygninger. De indeholder også en række fordele for de personer, der bruger dem, som f.eks. komfort, bedre sundhed og højere produktivitet, som igen har en positiv indvirkning på bygningernes kommercielle værdi.

Dette er nogle af konklusionerne i nylige internationale undersøgelser af ejendomsmarkedet i lande som USA, Australien og Finland.

Det positive forhold mellem bæredygtighed og et højere afkast har også fanget opmærksomheden hos de mest progressive investorer, sagde dr. Steve Fawkes ved denne uges Insight Seminar på COWIs hovedkontor i Danmark.

”Vi ser et stigende antal investorer, som ønsker at investere i bæredygtighed, fordi de tror på det, men også, hvad der er endnu vigtigere, fordi de ser en investeringsmulighed, som de kan tjene penge på”, sagde han.

Fokus er på ydeevne – ikke kapitalværdi

Nils Kok, en førende ejendomsøkonom fra Maastricht-universitetet i Holland, talte også på seminaret, og han fremlagde nogle af resultaterne fra en omfattende undersøgelse af det amerikanske ejendomsmarked. Undersøgelsen viste, at certificerede grønne bygninger giver tre procent højere renteindtægter, syv procent højere cash flow og 13 procent højere transaktionspris sammenlignet med ikke-certificerede bygninger.

Men hvis det kommercielle potentiale er så åbenlyst, hvorfor er der så ikke flere investorer og entreprenører, der opsøger de forretningsmuligheder, der ligger i grønne bygninger, spurgte en af deltagerne.

”Jeg tror, den største forhindring ligger i traditionel konservatisme, især inden for byggeri og projektering. Det har til dels noget at gøre med incitamentsmekanismen, idet ingeniører og arkitekter traditionelt betales i forhold til projektets kapitalværdi. Det fremmer ikke den rette adfærd; det er drivkraften bag større projekter” sagde Fawkes, som pegede på en præstationsbaseret incitamentstruktur som vejen frem.

”Hvor godt fungerer bygningen ud fra parametre som f.eks. indeklimakvalitet, som vi ved har en indvirkning på sundhed og produktivitet – det er det lejere og investorer skal kigge på,” sagde Fawkes.

Nyt investeringsværktøj til udnyttelse af grønne fordele

Nils Kok mener, at indeklimakvaliteten vil blive den næste store trend inden for den grønne byggebranche, da der foreligger flere data og mere evidens for et tæt forhold mellem sundhed og de miljømæssige forhold inde i bygningerne:

”Vi har dog stadig brug for et sæt af standardiserede målinger og en forståelse af, hvad indeklimakvalitet i virkeligheden dækker over, og hvordan vi kan kvantificere den. Hvis vi for eksempel kan opfinde en skala fra A til G i lighed med energiskalaen, kan vi også begynde at kommunikere den til lejere og investorer,” sagde Kok.

COWI har taget et skridt i denne retning. På Insight Seminaret præsenterede project director Per Stabell Monby et nyt investeringsværtøj, der udnytter nogle af fordelene ved grønne bygninger, bl.a. værdien af højere produktivitet som følge af bedre indeklimakvalitet.

Hør professor Nils Kok fra Maastricht-universitetet fremlægge sin vurdering af fremtidige trends inden for grønne bygningen

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018