Annika investerer i opbygningen af teamet

Annika Bergholtz’ varemærke er at skabe fælles mindset og mål for et projektteam. Efter at have ledet projekter i mange år har hun lært, at et vellykket resultat afhænger af evnen til at bringe folk sammen i projektets opstartsfase.

Det er måske ikke en standardmetode inden for projektledelse, men den fungerer for Annika Bergholtz. Tidlig investering i opbygning af teams, som kan udmærke sig, er i høj grad i tråd med hendes personlige tro på at anvende din professionalisme på den mest værdifulde måde. 

For Annika indebærer dette at se ud over grænser, fagområder og kulturer, mens vejen banes for et effektivt og lønsomt teamwork.

Fælles mindset er nøglen 

I den verden, som omfatter bygge- og anlægsprojekter, er det personlige element i tilbud normalt begrænset til at beskrive teamets kompetencer og profiler. Men ligegyldigt hvor teknisk fantastisk et team er, gør dette dem ikke nødvendigvis til fantastiske udøvere, påpeger Annika.

”Forskellige personligheder, forskellige måder at arbejde og kommunikere på og et fundament baseret på forskelligartede erfaringer skal omdannes til ét fælles mindset fra begyndelsen. Hvis det ikke sker, vil det kræve et større arbejde senere i processen”, siger hun.

Annikas tilgang er baseret på erfaringer fra projektledelse, planlægning og projektering af mange store og tværfaglige projekter, hovedsagelig i Sverige, hvorfra Annika kommer. Og succeskriteriet for ‘hendes’ projekter har været godt teamwork og et fælles mindset for projektmålene.

Et projektteam består af enkeltpersoner med forskellige personligheder, forskellige måder at arbejde og kommunikere på og et fundament baseret på forskelligartede erfaringer. Alt dette skal omdannes til ét fælles mindset fra begyndelsen.
Annika Bergholtz

Sådan undgås strid mellem eksperterne

I 2012 begyndte Annika på sit hidtil mest udfordrende job som project manager: Den underjordiske Centralstation i Gøteborg. Selve projektet var af kæmpemæssige dimensioner, og det var teknisk udfordrende pga. vanskelige jordforhold og nærheden til eksisterende bygninger. 

Det var et joint venture med en anden rådgivningsvirksomhed med deltagelse af mere end 100 mennesker. 

”De var alle højt kvalificerede eksperter, og som ingeniører fokuserer vi normalt på de tekniske aspekter og ikke de blødere værdier. Men her var det vigtigt for mig at give alle et holistisk syn på projektet – både for at undgå strid mellem eksperterne, opnå en effektiv projekteringsproces og etablere et behageligt arbejdsmiljø”, siger Annika. 

Et af målene var at skabe et team, hvor ingen kunne sige, om en person tilhørte den ene eller anden virksomhed. Det var nødvendigt med mange teambuildingaktiviteter, f.eks. workshops, for at fastlægge fælles mål og leveringer samt et stort kickoff-arrangement med en regatta på havet ud for Gøteborg.


Få det bedste frem i folk

Annika tror fuldt og fast på at uddelegere ansvar gennem tillid og respekt. Ved opstart af et nyt projekt søger hun altid at allokere tid og ressourcer til samspillet mellem mennesker og til udviklingen af en engagerende kultur. 

“Penge og kvalitet følger, hvis du tager folks velbefindende seriøst. Dette gør det meget nemmere at overvinde de hindringer, som forekommer i alle projekter”, understreger Annika.

Det er altid kritisk, når der opstår tilbageslag. Når teamets styrke sættes på en prøve. 

“På Centralstation-projektet var vi blevet enige om en metode til at håndtere kommende tilbageslag ved at minde hinanden om de teamaftaler, som vi lavede i begyndelsen af projektet. Det er det samme som i sportsverdenen: Vi fastlægger reglerne og forener kræfterne for at nå vores fælles mål!”

Hvis teamet får tid til at opbygge relationer, er det meget nemmere at være imødekommende og kommunikere respektfuldt.
Annika Bergholtz

En fantastisk dag på jobbet

I Annikas optik omfatter tillid og respekt også en opfordring til alle om at give udtryk for deres mening – og påtage sig ansvar:

Jeg tilskynder folk til at handle i stedet for at sidde og vente på, at nogen fortæller dem, hvad de skal. Hvis du har brug for oplysninger, skal du bede om dem, arrangere et møde eller foreslå noget. Jeg er godt klar over, at det er nemt for mig at sige, fordi man i Sverige forventes at give udtryk for sin mening. Min erfaring viser imidlertid, at dette medfører en åben og støttende atmosfære. Og det er godt for projektet og kunden”.

Annika nyder navnlig de dage, hvor teamets resultater er fremragende. Det er de dage, hvor hun lykkes med at fremme en god ånd, fremskridt og resultater. Det kan være fejringen af større milepæle, eller det kan være mindre ting såsom to teammedlemmer, som løser et problem sammen uden at eskalere det, men ved at påtage sig ansvar. 

“Det er meget tilfredsstillende. Og det er en fantastisk dag på jobbet”. 

Er du nysgerrig på, hvordan livet ser ud som ung i COWI? Så læs mere her på Studentum.dk