Fra sminkebord til store komplekse bygninger

For Johan Ström var det næsten et oplagt valg at blive bygningsingeniør. Først overvejede han dog at blive rumfartsingeniør, men da han fandt ud af, at uddannelsen kun fandtes i Luleå - cirka 1100 kilometer væk - var det alligevel for langt væk for en ung mand fra Lidköping. Så i stedet blev det Chalmers i Gøteborg og en uddannelse inden for veje og vand. Johan har ikke fortrudt sit valg.

"Det er stort at være med til at skabe noget så konkret som en bygning, der skal stå et bestemt sted i rigtig mange år. Og derefter pludselig at se et projekt stå færdigt - et projekt, som jeg har været med på fra begyndelsen - det er en vild følelse," fortæller Johan.

"Det er stort at være med til at skabe noget så konkret som en bygning, der skal stå et bestemt sted i rigtig mange år."
Johan Ström

Han startede i COWI i 2006 som bygningskonstruktør. Han begyndte tidligt at skulle tage ansvar på projekter, hvilket var en stor udfordring, men samtidig meget lærerigt.

I dag arbejder Johan som sektionsleder og projektleder. Han synes, at det bedste ved COWI er projekterne og kollegerne.

"Vi samarbejder med kunder, der har meget interessante og spændende projekter, og vi er omgivet af kolleger, der støtter og hjælper hinanden. Det føles trygt og udviklende. Det er vigtigt at have det sjovt på arbejdet, og det har vi."

Det var det tekniske, der fangede Johans interesse til at begynde med, men det han brænder mest for nu er det forretningsmæssige, projekterne og de mennesker, der bidrager til det hele. Ud over at skabe et godt samarbejdsklima mellem kollegerne ønsker han at etablere langvarige relationer til kunderne og projektdeltagerne fra andre virksomheder.

"Interessen for teknik er der selvfølgelig stadig, men det er først og fremmest menneskerne, der gør dette job så sjovt og inspirerende."

En bygning, der fanger opmærksomheden

Et projekt, som han er ekstra stolt af, er Aula Medica, Karolinska Institutets spektakulære forelæsningsbygning i Solna, hvor der bl.a. afholdes Nobel-forelæsninger. Et projekt, der var fuld af udfordringer.

"Hele bygningen udfordrer jo faktisk fysikkens love. En så tung konstruktion, der hælder så meget udad, stiller store krav til god bygningsprojektering og det rette materialevalg. Fra begyndelsen var det tanken, at den bærende konstruktion skulle være af træ, men i sidste ende var stål den eneste mulighed, hvis konstruktionen skulle kunne klare belastningen," forklarer Johan.

"Hele bygningen udfordrer jo faktisk fysikkens love. En så tung konstruktion, der hælder så meget udad, stiller store krav til god bygningsprojektering og det rette materialevalg."
Johan Ström

Aula Medica blev kåret til Årets bygge 2014. COWI har desuden modtaget priserne Stålbyggnadspriset 2015 og ECCS International Award of Merit 2015 for projektet.

"Jeg er naturligvis meget stolt af at have været en del af dette projekt. Alle i projektet udviste stort engagement, og vi havde et fælles og klart mål - og resultatet blev rigtig godt."

Konstruktionsmæssige udfordringer

Et andet projekt, som Johan har arbejdet på, er Partille Arena, en ny multiarena for sport- og kulturevents uden for Göteborg. Arenaen har en kompleks udformning med sin krogede geometri og huser en række vidt forskellige virksomheder i en og samme bygning. Arenaen ligger så tæt på motorvej E20, at COWI skulle tage højde for eksplosionsbelastning i dimensioneringen, hvilket gav konstruktionsmæssige udfordringer.

"Jeg er sportsinteresseret og har spillet håndbold i mange år, da jeg var yngre, og i dag spiller begge mine sønner håndbold. Så det er ekstra sjovt at arbejde med sportsarenaer."

Og så er der også lige Campus Albano, et nyt campusområde i Norra Djurgården i Stockholm, et nyt innovationscenter for Volvo i Göteborg, en hospitalsbygning i Saudi-Arabien - og et specialdesignet sminkebord i en arkitekttegnet villa.

"At tegne og lave beregninger på et sminkebord er nok det mindste projekt, jeg har lavet. Det er det, jeg godt kan lide ved mit arbejde, variationen i projekterne - fra stort til småt," siger han.

Mottoet er fællesskab

Johan fremhæver, hvor vigtigt det er med et velfungerende samarbejde, og i COWI er der et godt samarbejde mellem de forskellige tekniske områder, afdelinger, kontorer og lande.

"Der er altid nogen, man kan bede om hjælp. Kompetencerne er her. Og der er alle muligheder for at udvikle sig og tage et skridt videre."

Som leder mener han, at det er vigtigt at være nærværende og lydhør, og at sige det, når nogen har gjort et godt stykke arbejde.

Hvad er hemmeligheden bag et vellykket projekt?

"Samarbejde, kommunikation og et klart mål. Det handler om at få alle til at forstå, hvad de skal gøre og hvorfor. Og at vi gør det sammen - alle skal føle, at de bidrager med noget, ellers går det ikke."

Kontakt

Johan Ström
Head of Section
Structural Engineering, Sweden

Tel: +46 108501082