jamals mission er at forbinde mennesker

Opbyg en stærk karriere som broingeniør

At skabe et samarbejdsvilligt klima kræver ikke kun faglige kvalifikationer, men også personlig gennemslagskraft. Efter 15 års karriere som broingeniør hos COWI er Assad Jamal bestemt til at forbinde mennesker og få det bedste ud af det. Både når det gælder om at lede et team og bygge broer.

Det siges, at vikingerne så nordlyset som en bro mellem Jorden og vikingegudernes hjem og kaldte den ‘Bifrost’.

Myten sætter ekstra kolorit på det eventyr, som technical chief project manager Assad Jamal og hans team er på i Narvik i det nordlige Norge. Her har de projekteret og er involveret i bygningen af den næststørste hængebro i Norge, Hålogaland-broen.

Samtidig med at han stod i spidsen for opfølgningen på en imponerende brokonstruktion, har han også nydt at se regionens magiske nordlys danse på himlen. Nogle gange isblå, andre gange lyserød eller fluorescerende grøn.

En karrieredefinerende bro

For Jamal forbinder broer mennesker i den virkelige verden.

”Ikke kun i en meget praktisk forstand. De gør det muligt at flytte sig mentalt fra et sted til et andet. Jeg tænker på det hver gang, jeg krydser en bro”, siger Jamal. 

Indtil nu er den imponerende Hålogaland-bro højdepunktet i Jamals karriere som broingeniør. Med en højde på 179 meter over havoverfladen og to elegante A-formede tårne falder Hålogaland-broen fint ind i det bjergrige landskab.

Nogle lokale beboere og bro-aficionados har allerede givet broen prædikatet "den smukkeste bro i verden". 

“Alle har et definerende øjeblik i deres karriere, et projekt, som de er følelsesmæssigt forbundet med. Jeg har kolleger, som kan huske alle detaljerne om Storebæltsbroen i Danmark. Det er det, denne bro betyder for mig, den definerer mig og min karriere hos COWI”, siger Jamal.

Broer forbinder mennesker, og ikke kun i en meget praktisk forstand. De gør det muligt at flytte sig mentalt fra et sted til et andet.
Assad Jamal

Stort ansvar i en ung alder

Efter at have skrevet sit speciale hos COWI, startede Assad i virksomheden umiddelbart efter universitetet. Det er nu 15 år siden. Dengang besluttede han sig for, at han kun ønskede at være 10 år i det samme job, og at han derefter enten ville prøve noget helt andet eller skifte til en anden arbejdsplads. Men han skiftede mening. 

”Jeg blev så glad for at være i mit job her, at jeg ikke kunne se mig selv arbejde noget andet sted”, indrømmer han.

En af årsagerne til, at han er blevet, er, at medarbejderne selv i en meget ung alder får mulighed for at påtage sig et stort ansvar. Og selv om der er et hierarki i organisationen, er den ikke autoritær, understreger Jamal. Lighed er en allestedsnærværende faktor.  

Lighed i kaffekøen

Jamal husker en situation i hans første uge på hovedkontoret i Lyngby.

Han stillede sig i kø ved kaffeautomaten, da en ældre kollega stillede sig op bag ved ham.

For at være høflig trådte han til side for at tilbyde den ældre kollega sin plads i køen. Men personen afviste dette ved at sige: ”Nej, det er din tur, du kom jo først”.

Jamal smiler og forklarer, at hændelsen måske også afspejler hans kulturelle baggrund. Han er født og opvokset i Danmark som søn af pakistanske forældre. 

”Mine forældre slog sig ned i Danmark for at give mig og mine søskende de mest optimale muligheder i livet. De fortalte os, at det var op til os at gribe mulighederne og få et godt liv. Så det er det, der guider mig i livet, og det er også det, jeg forsøger at give videre til andre: Du kan vise folk døren, men de skal selv gå gennem den”.


Du kan vise folk døren, men de skal selv gå gennem den.
Assad Jamal

Husk den menneskelige faktor

Som leder af et team på ca. 25 kolleger har Jamal lært, at succesfulde projekter ikke opnås alene ved at opfylde tidsfrister og have en sund økonomi.

Det handler mest af alt om mennesker og lederens evne til at give dem plads til at udmærke sig. Hans tilgang er således at forberede folk ved at tale med og engagere sig i dem – og derefter indtage en tilbagetrukken stilling.

”I mine øjne er processen den vigtigste del af et projekt. Hvad nytter det at nå alle milepælene, hvis man slider ti mand op og derefter sender dem videre til det næste projekt? Det er vigtigt at huske den menneskelige faktor”, siger han.

I forbindelse med det norske broprojekt omfattede dette også at bane vejen for et godt forhold til eksterne partnere – navnlig det kinesiske byggefirma. Der opstod mange interessante situationer ved mødet mellem kinesiske bygningsarbejdere og nordiske brodesignere.

Kinesiske arbejdere i laksko

I projektets spæde begyndelse blev der afholdt et festligt arrangement for at fejre partnerskabet. Det nordiske team havde organiseret en lille udflugt op ad bjerget, hvor de skulle servere glögg i en traditionel samisk tipi, en lokal drik, som normalt laves med rødvin og forskellige glöggkrydderier.

Men de kinesiske arbejde var ikke klædt på til lejligheden. De kom i jakkesæt og laksko. De gled på den snedækkede bjergside, og deres værter måtte holde, skubbe og hjælpe dem med at nå frem til tipien.

”Det er ekstremt vigtigt at skabe sådanne øjeblikke i både sit arbejds- og privatliv. De giver glæde og en følelse af formål med processen. Som projektledere har vi en enestående mulighed for at skabe relationer mellem vores kolleger og give dem en følelse af værdi inden for vores arbejdsområde. Det giver mig utrolig meget.”

Er du nysgerrig på, hvordan livet ser ud som ung i COWI? Så læs mere her på Studentum.dk


Kontakt

Assad Jamal
Head of Section
Major Bridges International, Denmark

Tel: +45 56402550