Frontløber inden for bæredygtigt byggeri

Under sin opvækst i Tyskland lærte Juliane Münch at behandle miljøet med omtanke. Det var en moralsk forpligtelse. Det er en af årsagerne til, at Juliane valgte bæredygtighed og grønne bygninger som sit kompetenceområde.

I dag tegner bygninger sig for næsten halvdelen af verdens energiforbrug. Det indebærer, at der ved at projektere mere bæredygtige og klimavenlige løsninger til vores bygninger er stor mulighed for at fjerne nogle af de massive belastninger på miljøet.

Dette var en af de vigtigste årsager til, at Juliane valgte at fokusere på bæredygtige bygninger.

Hun har arbejdet i flere lande i de seneste fire år hos COWI og har med succes gennemført en lang række projekter – de fleste med et klart, grønt fodaftryk.

Bringer bæredygtig udvikling frem i forreste linje

Da Juliane blev ansat i COWI i 2013, var udviklingen mod bæredygtig virksomhed allerede i gang. Denne har siden bredt sig fra Europa til Mellemøsten, Fjernøsten og Asien og har inkluderet projekter inden for bæredygtigt byggeri og design baseret på idéen om, at bygninger skal have en positiv effekt på borgerne og miljøet.

Juliane er en af de dygtigste projektledere på området og en dedikeret specialist, når det handler om certificeringsordninger for grønne bygninger, f.eks. LEED og DGNB.

”Som teenager var jeg med i Greenpeace, og vi ønskede at øge bevidstheden om spørgsmål såsom energiintensiteten i forbindelse med produktionen af aluminiumsdåser fra råmaterialer. Man skal jo starte et sted. Jeg er stadigvæk bekymret for klimaet, og jeg ønsker at ændre verden til det bedre”, siger hun.

Hendes bidrag til at skabe en bedre verden til den næste generation – herunder hendes egen nyligt fødte datter – er at arbejde metodisk inden for strukturerede rammer og retningslinjer. På grund af sin erfaring blev Juliane udpeget til den første tekniske gruppe under Green Building Council Denmark, da den lokale ordning for grønt byggeri blev etableret første gang.

Gør en stor forskel

I De Forenede Arabiske Emirater, Oman og Qatar er klimaet meget varmt, støvede vinde blæser ind fra ørknerne, og det regner næsten ikke. For Juliane betyder disse forhold kombineret med voksende klimaudfordringer nye muligheder.

Selv om hun mener, at selv et lille bidrag hjælper med at skabe en mere bæredygtig fremtid, indrømmer hun, at det at være en del af de større projekter hos COWI giver hende stor jobtilfredsstillelse og stolthed.

“Jeg ser det som en fantastisk mulighed for at gøre en stor forskel,” forklarer Juliane.

Selv implementering af små ting kan gøre en væsentlig forskel. 
Juliane Münch

Grønne fodaftryk i de arabiske lande omkring Den Persiske Golf 

I løbet af sine 18 måneder på Den Arabiske Halvø fokuserede hun på to store projekter. I Oman var hun involveret i byggeriet af et nyt 15.000 m2 stort shoppingcenter.

Som en af de første LEED-certificerede bygninger i landet var foranstaltningerne og kravene nye på markedet. Ambitionsniveauet for dette projekt var LEED Gold.

I Qatar, midt i ørkenen, skulle der bygges et anlæg, der skal anvendes ved VM-slutrunden i fodbold i 2022.

Igen efterlod Juliane et grønt fodaftryk.

Hun uddannede lokalt personale i grønne bygningsstandarder og fik standarderne inkorporeret i projektering og konstruktion.

”Ledere i regionen har ambitioner om at bygge grønt, men klimaet gør det imidlertid udfordrende at bygge på en bæredygtig måde. En anden hindring er, at grønne løsninger og teknologier ikke er blevet implementeret generelt, så selv implementering af små ting gør en væsentlig forskel”, siger Juliane.

“Hvad er alternativet?”

Altid på udkig efter nye muligheder og en måde at skabe fremskridt på er hendes personlige stilling også under forandring.

Selv om hun er ved at forlade sin stilling som specialist i grønne bygninger, vil hun tage sit bæredygtige mindset med til jobbet som project manager for konstruktionsprojekter.

”Det er en del af mig. Jeg mener, at det er et spørgsmål om at gøre det nemt for folk at træffe beslutninger til gavn for miljøet. Hvad er alternativet? Vi har brug for en mere bæredygtig planet”.

Er du nysgerrig på, hvordan livet ser ud som ung i COWI? Så læs mere her på Studentum.dk