Udformning af fremtidens byer

Økonomen Øystein Berge vil gerne forløse potentialet for fremtidens byer. Nær Oslo er han med til at udforme en ny, bæredygtig by fra bunden. 

Øystein Berge har ikke nogen bil, hvilket er ganske usædvanligt, når man bor i et land, hvor befolkningen er spredt ud over et stort område, og hvor den foretrukne fritidsaktivitet er at tage op i bjergene. 

Øystein, hans kæreste og deres to børn bor i Oslo bare 200 meter fra børnenes skole og 600 meter fra COWIs kontor, og de nyder at bo i byen. De går, tager offentlig transport eller benytter samkørsel, når de har brug for det.

Jeg er meget heldig, men det betyder også, at hvis man planlægger en fremtidig by og reducerer behovet for transport, kan man løse mange problemer i forhold til infrastruktur og miljø. Man får selvfølgelig en grønnere by, men byernes tæthed fører også til højere produktivitet og velstand,” siger Øystein.
Jeg er meget heldig, men det betyder også, at hvis man planlægger en by og reducerer behovet for transport, kan man løse mange problemer i forhold til infrastruktur og miljø.
Øystein Berge

Siden han startede hos COWI i Oslo i 2013, har han brugt sin ekspertise inden for humaniora og økonomi til at supplere den tekniske rådgivning hos COWI. Denne kombination af færdigheder opfylder et stigende behov blandt byplanlæggere for at forstå, hvordan man skal udvikle en produktiv by og byens nye økonomi. 

“Det er på tide, at vi får et godt byliv – også i Norge,” understreger Øystein.

Økonomiske modeller på og uden for computeren

Øystein Berge holds a master degree in economics, but has also studied social anthropology, history and philosophy at the University of Oslo and the Humboldt University of Berlin. Før han kom til COWI, arbejdede han tre år i Sudan, hvor han rådgav regeringen om implementering af en økonomisk struktur for landets hensygnende olieindustri. 

Efter 50 år med krig var det en meget udfordrende, men også givende, opgave, og vi har stadig til gode at se, om projektet blev en succes. Men Øystein mødte sin kæreste fra Uganda der, og da de vendte tilbage til Norge, var de en familie på fire.

”Takket være min baggrund forstår jeg, at de økonomiske modeller, vi arbejder på, dækker mere end det, man kan se på computeren,” siger han. 

Takket være min baggrund forstår jeg, at de økonomiske modeller, vi arbejder på, dækker mere end det, man kan se på computeren.
Øystein Berge

Beslutninger, der betyder noget

Som seniorspecialist hos COWI har Øystein direkte kontakt med mennesker, som bliver påvirket af de ændringer, projekterne skaber. 

Som i mange andre lande er urbanisering ikke så populær på landet, men hans ideer om værdiskabelse i byerne og bæredygtig udvikling giver altid anledning til interessante diskussioner.  

 “Jeg foretrækker ofte en ophedet debat, fordi det viser, at man er involveret i beslutninger, der betyder noget. Det får mig til at gøre endnu mere for at opnå de bedste resultater sammen med interessenterne,” siger han.

Udformning af fremtidens byer

Øystein værdsætter den fleksibilitet og uafhængighed, som følger med jobbet. Omskifteligheden øger blot hans stræben efter endnu mere visionære projekter.

Han er meget interesseret i udviklingen af fremtidens byer. Han er f.eks. med til at udforme en ny, bæredygtig by fra bunden: Sollihøgda plussby - et ambitiøst miljølaboratorium for intelligent byudvikling med selvkørende busser, elementer af deleøkonomi og bæredygtige energiløsninger. Målet er at styrke Oslo-området i fremtiden og sætte Norge på landkortet som førende inden for udformning af fremtidens byer. 

Kravet om en bæredygtig fremtid for byerne bliver stadig mere uomgængeligt.
Øystein Berge

Et bidrag til vores fælles bedste

Øystein er også en populær taler ved konferencer og seminarer. Et af de populære emner er udfordringen ved flere ældre i samfundet, og hvordan byerne kan bidrage til at finde en løsning. 

“Hos COWI forsøger vi at flytte samfundet i den rigtige retning. Vi bekymrer os om samfundet, og vi mener, at vi gør en forskel, når vi løser problemerne ved at fremme og forøge byens fordele,” siger Øystein.  

Om sig selv siger han:

“Jeg spiller en lille bitte rolle. Men der er mange mennesker, der arbejder på denne dagsorden, som trækker i samme retning. Kravet om en bæredygtig udvikling af byerne bliver stadig mere uomgængeligt.

Er du nysgerrig på, hvordan livet ser ud som ung i COWI? Så læs mere her på Studentum.dk

Kontakt

Geir Vasseljen Mørkrid

Geir Vasseljen Mørkrid
Head of Section
Roads and Transport Planning, Norway