QGIS - Workshop begynder

Open Source GIS er ved at vinde indpas flere steder, og mange kommuner og firmaer overvejer at bruge QGIS (tidligere kendt som Quantum GIS) som supplement til eksisterende Desktop GIS programmer. COWI følger op på denne udvikling og udbyder nu en begynder GIS-workshop med basis i QGIS.

QGIS er gratis at installere, men kan godt virke overvældende til at begynde med. Kurset er en icebreaker, så du kan komme godt i gang.

Icebreaker

Hvis du medbringer din egen pc til kurset kan vi hjælpe dig med installation, så du har den seneste version. Desuden har vi i Danmark adgang til mange frie geografisk relaterede data, og på kurset vil du lære at hente disse, så du har adgang til dem på din egen computer.

Programmet er i de senere versioner blevet mere brugervenligt, og med en meget stort udviklermiljø bag, kommer der mere og mere funktionalitet til. Desuden er det åbent således, at hvis der mangler en speciel funktion kan den udvikles som plugin. Der findes allerede et meget stort antal plugins, og på kurset vil vi hente flere af disse og tilføje dem til QGIS.

Kursets indhold

På kurset gennemgås kort hvad GIS er, og hvad vi kan bruge det til.

De mest basale funktioner i QGIS bliver gennemgået, her i blandt:

  • Åbne og lukke individuelle filer og filtyper, herunder oprettelse af projekter, samt hvad det har af positiv indflydelse på din arbejdsgang
  • Tematisering, til fremstilling af gode illustrative kort
  • Datakig i eksisterende filer og hvordan du redigerer i data
  • SQL forespørgsler, så det er nemmere at søge i dine data
  • Plugins, hvordan du finder nye, og tilføjer dem til QGIS
  • WMS service, til at hente kort fra offentlige servere som f.eks. baggrund til dine data.

Kontakt

Michael Riis Trampedach
Specialist
GIS and IT, Denmark

Tel: +45 56408322