Analyse af Danmarks handelsbyer

21.10.2022

I samarbejde med Detail forum har COWI gennemført en analyse og kåring af Danmarks Bedste Handelsbyer 2022. Det er 9. gang at kåringen finder sted, og den tager udgangspunkt dels i bedømmelsen fra en jury bestående af nøglepersoner fra branchen, dels i en række kundeinterviews, som er gennemført blandt 100 kernekunder i hver af de i alt 20 byer, som har valgt at deltage i årets undersøgelse.

Juryen består af Mia Christiernson – Bolig- og Planstyrelsen, Claus Ravn – Realdania By & Byg, Nina Bang – Link Arkitekture, Berith Mavromatis – BM Arkitekter, Thomas Just Rasmussen – Intersport Group Denmark, Kim Lang Sørensen NPV A/S, Helle Busck Fensvig – Børnenes Boghandel samt Per Nyborg, markedschef i COWI. 

Juryens bedømmelse tager afsæt i et detaljeret spørgeskema som er udfyldt af de enkelte handelsbyer. Her har handelsbyen detaljeret redegjort for, hvad der gør deres bymidte speciel samt for, hvordan der arbejdes på at gøre den endnu mere attraktiv. Foruden markedsføring har Juryen i 2022 blandt andet set på antal tomme butikslokaler, parkeringsforhold, tilgængelighed, gadeinventar og kunst og åndehuller i bybilledet. Det stigende krav om bæredygtighed er også gældende for byerne.

Derfor indgår miljø også som en faktor i vurderingerne. Juryen har blandt andet taget stilling til handelsbyens energipolitik, affaldshåndtering og andre miljøtiltag, der øger bæredygtigheden. 

Årets priser blev uddelt 13. oktober ved et arrangement i Messe C Fredericia, hvor der var inspirerende indlæg fra Silkeborg om en vellykket omdannelse af bymidten og om Billund Byvision: Fra lokalsamfund til internationalt vækstcenter. Herudover fortalte COWI om nye værktøjer til analyse af adfærd i byrum.
Prisen som Danmarks bedste handelsby 2022 gik til Silkeborg. 

Som begrundelse for valget af Silkeborg siger Per Nyborg, markedschef i COWI:   

”Den største attraktion ved en by er handelslivet. Det både gavner borgerne og tiltrækker nye beboere og virksomheder. Selvom Silkeborg er i dansk sammenhæng er en forholdsvis ny by, som først i år 1900 blev købstad er byen med sin centrale beliggenhed og spændende indhold kendt af de fleste. Bymidten består af flere attraktive gågader, som på smukkeste vis danner en helhed, der absolut er en omvej værd. Bymidten er under stadig udvikling og der er fortsat mange planer, som enten er ved at blive realiseret eller som er under planlægning. Selv om e-handelen vil vokse i de kommende år, vil denne handelsby uden tvivl fortsat være at finde på landkortet.”

Følgende 2022 priser blev uddelt i 2022: 

Danmarks Bedste Handelsby > 20.000 indbyggere
Silkeborg

Danmarks Bedste Handelsby < 20.000 indbyggere
Nykøbing F

Danmarks Hyggeligste Handelsby
Holstebro

Danmarks Flotteste Handelsby
Svendborg

Danmarks Bedst Markedsførte Handelsby
Vejen

Danmarks Mest Servicemindede Handelsby
Køge

Danmarks Mest Bæredygtige Handelsby
Roskilde

 

Se hele rapporten som e-paper

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018