Blockchain-teknologi skal gøre kaffebranche mere transparent

22.03.2019

Kan den samme teknologi som driver Bitcoin og andre kryptovalutaer skabe en mere bæredygtig og transparent kaffebranche? Det skal projektleder Asger Strange Olesen undersøge med støtte fra COWIfonden og i samarbejde med bl.a. Københavns Universitet. Perspektivet er intet mindre end en omvæltning af verdenshandlen med råvarer.

Danskerne har det tredjestørste kaffeforbrug i verden. Fire kopper drikker vi i gennemsnit om dagen. Samtidig er udvalget af blandinger, brændinger og formalinger er større end nogensinde, og forbrugerne er blevet mere optaget af bæredygtighed.

Men hvor meget kan vi stole på labels som ”fair trade” og ”økologisk”?

”Slet ikke nok. Du kan faktisk sjældent bruge den information, der står på posen til særlig meget. Det er populært sagt en jungle," siger Asger Strange Olesen, projektleder i COWI.

”Verdenshandlen med kaffe kontrolleres af 4-5 selskaber og den kæde af transaktioner, som finder sted, før du som forbruger står med din kaffe i hånden, er meget lidt transparent. Halvdelen af bønnerne i din pose med bæredygtig kaffe kan sagtens være høstet under kummerlige forhold af trængte småbønder i områder med stor risiko for ulovlig fældning af regnskove," fortæller Asger Strange Olesen.

Mindre magt til mellemmanden

Blockchain er kort fortalt et system til deling og udveksling af information i værdikæder, som ikke kan kopieres eller manipuleres. Hver bruger har en unik kode, hvilket tillader et ubegrænset antal brugere at arbejde i den samme kæde uden at slette andre brugeres bidrag.

Med støtte fra COWIfonden og i samarbejde med bl.a. Københavns Universitet vil Asger Strange undersøge, i hvilket omfang blockchain kan bruges til at skabe større transparens i bio-baserede værdikæder. Projektet vil også have fokus på den fysiske autenticitet, dvs. at der er sammenhæng mellem informations-flowet og det fysiske flow af kaffe.

”Forestil dig at hvert led i kaffebønnens rejse, det vi kalder værdikæden, bliver registreret og dokumenteret, uden at nogen kan omskrive informationerne undervejs. Så vil du som kunde, eller indkøbschef i et dansk supermarked, kunne gå direkte ind med din smartphone og scanne pakken med bønner og finde ud af, hvor de voksede, hvem der plukkede dem, og hvordan de kom til Danmark,” siger Asger Strange Olesen.

Langt fra drøm til virkelighed

Med større transparens vil indkøbere kunne aflønne kaffebønder direkte i stedet for adskillige mellemmænd. Det forventes også, at bæredygtig produktion vil kunne øges i og med at blockchain sikrer, at hvor der står ”økologisk” på pakken, er der også ”økologisk” i pakken.

Der foregår lignende forsøg med alt fra sundhedsdata til den globale handel med tun. Teknologien mangler dog stadig en markant succeshistorie, som kan bane vejen for de andre. En af udfordringerne er, at konkurrerende virksomheder er tilbageholdende med deling af fortrolige informationer.

”Blockchain er ligesom med internettet for 20 år siden. Der er usikkerhed om, hvad det egentlig kan bruges til. Hvis præmissen holder på kaffe-området, åbner det for et hav af spændende muligheder inden for andre bio-baserede værdikæder såsom majs, kakao og andre råvarer. Jeg tror, at virksomhederne kommer med på vognen, når de ikke længere kan se en vej udenom, fordi presset fra forbrugere og fra politisk side bliver for stærkt," siger han.

FAKTA

  • Projektnavn: Sustainable supply chains for bio-based products - Using blockchain technology to accelerate sustainability in bio-based supply chains.
  • Projektdeltagere: COWI A/S, Københavns Universitet, IT University of Copenhagen, Chalmers University, WWF, Peter Larsen Kaffe and Nordic Approach.
  • Tidsplan: 2019 – 2021
  • COWIfondens støtte: 2.999.750 DKK

Kontakt

Asger Strange Olesen
Associate Technical Director
Environment, Health and Safety, Denmark

Tel: +45 56402297