Bosch hovedkvarter sætter nye bæredygtige standarder

25.11.2020

Arkitema og COWI står i spidsen for udviklingen af et nyt dansk hovedkvarter for industrigiganten Bosch. Det komplekse og multifunktionelle byggeri er resultat af tæt samarbejde mellem arkitekter og ingeniører fra start til slut og bliver udført i træ med høje ambitioner om bæredygtighed.

Når Bosch åbner sit nye danske hovedkvarter i Ballerup i 2023, er det et hus, der vil sætte nye standarder og være en milepæl på rigtig mange punkter inden for kontorbyggeri. Målet er, at det kommende byggeri bliver forbilledet for, hvordan Bosch fremadrettet skal bygge bæredygtige faciliteter.

Den tyske koncern ønskede explicit, at alt skulle tænkes bæredygtigt, med fokus på at bygningen skulle gøre en reel forskel.

”Vi har ønsket et bæredygtigt byggeri, hvor det har været vigtigt for os at vise, at Bosch er ansvarlige og tager klimaspørgsmålet meget seriøst. Allerede i slutningen af 2020 skal alle vores 400 lokationer verden over være Co2 neutrale.

Fra 2020 kompenserer Bosch først og fremmest for resterende og uundgåelig CO2-emission ved tilkøb af økostrøm fra eksisterende fabrikker og anlæg, og ved at foretage kompenseringsydelser. Og vi er glade for, at vi med vores nye bygning, i endnu højere grad, bidrager til en fremtid med fokus på klimaet. Vi har valgt at samarbejde med én rådgiver om vores nye bygning, hvor valget faldt på Arkitema og COWI. Jeg er overbevist om, at dette tætte samarbejde med kun én rådgiver indtil videre har været en stor fordel for os, og vi har høje forventninger til det endelige resultat, ” siger Thore Pedersen, administrerende direktør hos Bosch i Danmark.

Et bæredygtigt hus med mange funktioner

Det nye hovedkvarter for Bosch skal ikke blot huse kontorpladser, men skal være et samlingspunkt for mange af de afdelinger, som den tyske producent har i Danmark. Således vil man i det åbne stueplan samle en række funktioner. Blandt andet undervisningsfaciliteter til installatører/montører og mekanikere, et stort showroom, serviceværksted og meget andet.

Det er også i stueetagen, at husets hjerte findes, hvor alle medarbejdere mødes og samles, uanset hvilket job de har. Det skal være med til at skabe et ikke-hierarkisk hus, der gennem arkitekturen viser sig indbydende og åbent for alle, samtidig med at det har en tydelig bæredygtig profil.

”Det er et meget spændende projekt, som har stor fokus på bæredygtighed. Ved at bygge i træ skaber vi helt naturligt et projekt, der er bæredygtigt, funktionelt og smukt. Generelt har Bosch haft høje ambitioner på alle parametre, hvilket har gjort det muligt at lave nogle rigtig gode løsninger, der kommer til at komme alle i huset til gode. Vi har haft fokus på at skabe et transparent og levende hus, hvor man føler sig velkommen og, hvor der er plads til alle,” siger partner i Arkitema, Dorthe Keis.

Udviklet gennem alle faser af Arkitema og COWI

Projektet i Ballerup bliver det største projekt, som Arkitema og COWI i fællesskab har udviklet fra start til slut. Dermed er der også tale om en milepæl i samarbejdet mellem ingeniørerne og arkitekterne, siden COWI opkøbte Arkitema for snart to år siden. Projektet har en høj kompleksitet, hvor der bliver blandet flere discipliner.

Derfor er det også et eksempel på, hvilke fordele der er ved at lade ingeniører og arkitekter arbejde tæt sammen fra start til slut.

Søren Pedersen, sektionsleder for Energi, Indeklima og Bæredygtighed i COWI forklarer:

”Boschs klare mål for byggeriet har betydet, at bæredygtighed har været i fokus fra dag et. Vi har kombineret vores forhåndsviden om store komplekse byggerier med livscyklusvurderinger (LCA) som afsæt for at træffe bæredygtige prioriteringer.

Både i forhold til hele fundamentet, bygningens form og større materialegrupper – ikke mindst brugen af Cross Laminated Timber (CLT) i vigtige konstruktioner som facader og etageadskillelser. Det har været en fordel, at vi så tidligt i processen har kunnet bringe både de arkitekt- og ingeniørmæssige fagligheder i spil, så vi har kunnet skabe de bedste betingelser for et bæredygtigt slutresultat.”

Bosch er en af verdens førende underleverandører til bilindustrien, men har også et utal af varemærker indenfor bl.a. el-værktøj, haveredskaber, hvidevarer og produkter til industrien og har ca. 400.000 ansatte verden over.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 20257018