COWI assisterer HOFOR i opførelsen af bæredygtige vandværker

15.10.2021

Fremtidens vandværker skal bygges bæredygtigt. Det er den klare ambition, når COWI er med som en del af rådgivningsteamet hos HOFOR. Her bliver der stillet krav, da klima- og miljørigtige løsninger er et must.

Der er i de senere år sket en stor udvikling inden for bæredygtighed – også når det gælder opførelse af nye vandværker. I hovedstadsområdet er der tale om vandværker, der forsyner intet mindre end 1 million borgere med rent drikkevand, så der er tale om en vigtig og samfundskritisk opgave.

"I HOFOR har vi en ambition om at skabe klima- og miljørigtige forsyningsløsninger. Det gælder også, når vi opfører nye vandværker. Vi har sammen med vores rådgivere tilegnet os en masse viden, og vi er kommet langt. Nu har vi en mere systematiseret tilgang til at følge bæredygtighedstiltag i projekterne, end da vi startede projektering af vandværkerne tilbage i 2017," siger projektchef Erling V. Fischer, HOFOR.

Krav til leverandørerne – deriblandt COWI

COWI hjælper HOFOR med projektering af vandværker, og her mærker man tydeligt, hvor stor betydning det har, når bygherren stiller en klar målsætning op for bæredygtighed.

"Drevet af en stærk vision om bæredygtighed har HOFOR som bygherre sat en ambitiøs ramme for de krav, der stilles til opførelsen af vandværkerne. Det gælder f.eks. i forhold til udledning af CO₂ i produktionen af bygningskomponenterne og andelen af genbrugsmaterialer," fortæller senior projektleder Mona Bisgaard, COWI.

Projektering af seks ud af syv vandværker

COWI har siden 2017 bistået HOFOR med projektering og bæredygtighedsledelse i seks ud af de i alt syv vandværker, som HOFOR skal modernisere.

På vandværket ved Søndersø er man ved at afslutte første kapitel af byggeriet, mens man på værket ved Thorsbro også er i fuld sving og snart har lukket bygningen. På værket ved Gevninge er arbejdet også så småt ved at starte op, mens arbejdet på de tre næste værker er ved at blive projekteret. Deriblandt er værket ved Regnemark, som er Danmarks største vandværk.

Udover COWI bliver HOFOR også assisteret af PLH Arkitekter, NIRAS, Krüger, Emcon og Sweco.

Kontakt

 Søren Kragh Pedersen

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 20257018