COWI foretager strategisk opkøb

31.05.2023

COWI har overtaget islandske Mannvit hf., der har 280 medarbejdere og særlige kompetencer inden for grøn energi. Med COWI-koncernen i ryggen er ambitionen at styrke Mannvits position som den førende rådgivningsvirksomhed i Island. Opkøbet er et naturligt skridt mod at realisere COWIs vækstambitioner og styrke virksomhedens førende position i den grønne omstilling.

COWI køber Mannvit per 31. maj 2023. Opkøbet vil sikre COWI en endnu stærkere markedsposition i Norden, hvor der er fart på investeringerne i den grønne omstilling. COWI og Mannvit har begge stærke kompetencer inden for energi, infrastruktur og industri, og Mannvits medarbejdere tilfører nye kompetencer til at realisere COWIs vækstambitioner. Derudover har Mannvits 280 medarbejdere især bred erfaring med geotermisk energi og vandkraft, hvilket er meget efterspurgte kompetencer.

"Vi glæder os over at kunne byde Mannvit velkommen til COWI-koncernen. Det er et perfekt match, både fra et forretningsmæssigt og et kulturelt perspektiv. Begge virksomheder har medarbejdere med stærke faglige kompetencer, og vi deler de samme værdier samt ambitionen om at samarbejde med vores kunder om at skabe bæredygtige og gennemtænkte løsninger, der øger livskvaliteten for mennesker i dag og mange generationer frem," siger COWIs CEO, Jens Højgaard Christoffersen. 

Island som grøn energiø

Det er ikke tilfældigt, at COWI nu går ind på det islandske marked. Takket være Islands gode adgang til vedvarende energi har landet potentialet til at blive et grønt energiknudepunkt for forskellige brancher. Island er allerede med helt fremme, hvad angår CO₂-fangst og -lagring, som bliver et vigtigt værktøj til at håndtere klimakrisen. 

“Grøn omstilling er en af grundsøjlerne i vores strategi, så det giver god mening at gå ind på det islandske marked," fortæller Henrik Winther, direktør for COWIs danske forretning, som står i spidsen for integrationen af Mannvit og COWI. 

Stort vækstpotentiale

Den islandske regering har i de seneste år øget investeringer i ny infrastruktur og grøn energi. Fremtidens infrastrukturanlæg er af en størrelse og kompleksitet, der kræver et stort team af faglig kompetente medarbejdere. Som en del af COWI-koncernen bliver Mannvit udvidet både i form af kompetencer og skala, og vil fremover være klar til at gå i kast med de fleste udfordringer nationalt og internationalt. 

“Ved at gå sammen med COWI får vi mulighed for at udvikle Mannvit som virksomhed, mens vi bygger videre på vores arv. Vi ved fra vores samarbejde på forskellige projekter, at vores to virksomheder passer godt sammen, både hvad angår det faglige og det kulturelle. Men vigtigst af alt så deler vi ambitionen om en bæredygtig fremtid," forklarer Örn Guðmundsson, CEO i Mannvit. Han fortsætter:

“Vi kan se, hvordan der stilles stadig større krav – for eksempel i vores arbejde med Bus Rapid Transit-systemet i Reykjavik, hvilket var grunden til, at vi slog os sammen med COWI. Derfor har vi besluttet at styrke båndene yderligere, så vi bliver endnu mere konkurrencedygtige." 

Efter opkøbet er det ambitionen at styrke Mannvits position som den førende rådgivningsvirksomhed i Island i de kommende år. 

“Med vores samlede ydelser og kundeorienterede tilgang får Mannvit nu 7.500 specialiserede kolleger, der kan hjælpe med at levere ingeniørtekniske løsninger af høj kvalitet, hvilket styrker vores tilbud til vores islandske kunder. Ved at være en del af COWI-koncernen skabes der også yderligere karrieremuligheder i Mannvit, som gør virksomheden til en endnu mere attraktiv arbejdsplads for nuværende og kommende medarbejdere," siger Henrik Winther. 

Som et led i transaktionen bliver Mannvit en fuldt integreret forretningsenhed i COWI-koncernen. Den 1. januar 2024 skifter Mannvit navn til COWI og er derefter en del af COWIs brand. Indtil da opererer Mannvit fortsat under eget navn.

I forbindelse med handlen har MAR Advisors været finansiel rådgiver for Mannvits bestyrelse og aktionærer, og Arta juridisk rådgiver for de sælgende aktionærer. Lex Advokater og KPMG har haft opgaven som henholdsvis juridiske- og finansielle rådgivere for COWI.

Om Mannvit

Mannvit er en international rådgivningsvirksomhed inden for ingeniørteknik, tekniske ydelser og innovation. Virksomheden har hovedkontor i Island og råder over 280 erfarne ingeniører og teknisk uddannede medarbejdere. Mannvit tilbyder professionelle rådgivningsydelser, der bygger på 60 års viden og erfaring på tværs af en bred vifte af projekter og brancher. Læs mere om Mannvit på www.mannvit.com.

Kontakt

 Søren Kragh Pedersen

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 20257018

Kontakt

Fridrik Omarsson

Fridrik Omarsson
Marketing Manager
Mannvit, Iceland

Tel: +354 842 3555