COWI genererer bedste driftsresultat og ordrebog nogensinde

28.02.2018

COWI kan se tilbage på et succesfuldt 2017 med de bedste driftsresultater og den stærkeste ordrebog nogensinde. En gunstig opkøbsposition og en styrket tilstedeværelse i Sydøstasien er med til at understøtte forventningen om yderligere vækst frem mod 2020.

COWI gik i 2017 fortsat frem over hele linjen: Med en omsætning på DKK 6.151 millioner kroner skabte rådgivningsvirksomheden vækst for 14. år i træk. Herudover leverede COWI et resultat i den primære drift før afskrivninger (EBITDA) på DKK 448 millioner, svarende til en EBITDA-margin på 7,3 procent og en EBIT-margin på 4,4 procent. Endelig opnåede COWI en fremgang i cash flow på hele 99 procent, til DKK 453 millioner.

Resultaterne glæder Lars-Peter Søbye, administrerende direktør i COWI:

"Vi er nu to år inde i vores strategiperiode frem mod 2020, og vi kan konstatere, at vi på alle parametre går frem, og at vores forretningsmæssige drift lever op til de forventninger, vi har sat os: Vi har skabt en organisk vækst i omsætningen på 4 procent eksklusiv valutakurseffekter, hvilket i vores branche er særdeles tilfredsstillende. Herudover går vi fortsat frem i indtjeningen, og endelig har vi formået at skabe en historisk høj fremgang i vores cash flow, som sikrer vores finansielle fleksibilitet – og blandt andet gearer os til nye opkøb", siger han.

På jagt efter nye opkøbsemner

Udvikling og vækst via opkøb står højt på COWIs prioriteringsliste i 2018. Uden gæld, med en opkøbskapacitet på over en milliard kroner og med en styrket finansiel fleksibilitet er COWI fuldt rustet til at investere i nye ydelser og købe nye virksomheder. Men opkøb kan ikke tvinges igennem, pointerer Lars-Peter:

"I vores hjemmemarkeder i Skandinavien, i Storbritannien og i Nordamerika er vi hele tiden på udkig efter egnede emner og slår til, når den rette lejlighed byder sig. Men det er helt afgørende, at der er et match i kulturen, og at de kompetencer, vi køber, styrker vores eksisterende forretning," siger han og fortsætter:

"Vores opkøb af Projektbyrån i Stockholm i april 2017 er et godt eksempel. Virksomheden er hurtigt blevet en velintegreret del af COWI og har styrket vores kompetencer inden for projektledelse betydeligt. De leverer stærke resultater og var eksempelvis afgørende for, at vi vandt den prestigefyldte renovering af Den Kongelige Opera i Stockholm."

Styrket position i Sydøstasien

Urbaniseringen, og behovet for blandt andet ny infrastruktur, er fortsat den megatrend, der driver COWIs forretning. COWI vandt således Norges største infrastrukturprojekt i 20 år, metrostrækningen Fornebubanen. Herudover vandt COWI, i et joint venture-samarbejde, Canakkale 1915-broen i Tyrkiet, som bliver verdens længste hængebro.

Urbaniseringen skaber også gunstige betingelser for COWIs globale forretning, som primært er centreret om specialistydelser inden for broer, tunneller og marineanlæg – og hvor COWI i dag ligger i top fem på verdensplan. Blandt andet i Sydøstasien er der et massivt behov for at få de nye megabyer til at fungere. Eksempelvis ved at lede trafikken under jorden via undergrundsbaner og tunneller og ved at skabe intelligente løsninger på vandafledning.

"Derfor er regionen også et stort vækstmarked for os. I 2017 er vi for alvor lykkedes med at etablere en stærk platform i Singapore, hvor vi er fysisk tilstede med et kontor. Singapore er i dag en af de mest bæredygtige byer i verden, og vi er glade for, at vi medvirker til udviklingen, blandt andet på en kæmpe spildevandstunnel, Deep Tunnel Sewage System, som vi vandt kontrakten på i 2017. Singapore vil blive vores platform for en yderligere udvikling af det gunstige marked i hele Sydøstasien," siger Lars-Peter og afslutter med positive forventninger til hele forretningen i de kommende år:

"Vi deltager på en række af de største prestigeprojekter på tværs af vores sektorer og markeder. Og med en ordrebog, der aldrig har været større, ser vi meget positivt på vores fortsatte udvikling frem mod 2020."

Nye store projekter i 2017

COWI vandt en række nye store projekter i 2017:

I Danmark vandt COWI kontrakten på detailprojekteringen af sporombygningen for Ringsted-Korsør-strækningen. Herudover er COWI bygherrerådgiver på det nye hospitalsbyggeri 'BørneRiget', der skal fungere som en helt ny bygningsfløj til børn, unge og fødende på Rigshospitalet i København. Endvidere vandt COWI to store, nye projekter i Carlsberg Byen, der blandt andet omfatter karrébyggerier og boligtårne i over 80 meters højde.

I Sverige vandt COWI den prestigefyldte renovering af Den Kongelige Opera i Stockholm samt første fase af det store byudviklingsprojekt Östlig Förbindelse, ligeledes i Stockholm. Herudover skal COWI projektere fundamentet for et nyt fossilfrit kraftvarmeværk i Västerås for energiselskabet Mälarenergi og dermed supporte selskabet i sin grønne omstilling frem mod 2020.

I Norge fik COWI den prestigefulde opgave med at ombygge Norges regerings hovedkvarter i Oslo. Herudover vandt COWI to store infrastrukturkontrakter: Norges største infrastrukturprojekt i 20 år, metrostrækningen Fornebubanen, samt projekteringen af E16 Bjørum-Skaret strækningen, der vil være med til at skabe en mere sikker og effektiv transport på E16-hovedforbindelsen for vejtrafik mellem Oslo og Bergen.

Uden for Skandinavien underskrev COWI sin til dato største vandkontrakt: I et joint-venture skal COWI rådgive og levere teknisk support for det britiske Departement for International Development (DFID) i deres indsats for at forstærke det tværnationale vandsamarbejde i den sydafrikanske SADC-region. Herudover skal COWI være med til at realisere verdens længste hængebro; Canakkale 1915-broen i Tyrkiet. Endelig vandt COWI i Kina en unik ordre inden for kraftværksfleksibilitet for en af de største kinesiske energiselskaber, Huaneng Power International.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018