COWI lander tre store kontrakter på Baltic Pipe

13.09.2018

COWI har netop landet tre kontrakter på det foreslåede milliardprojekt Baltic Pipe - den i alt ca. 950 km lange gasrørsledning, skal lede naturgas fra Norge til Danmark og Polen. Baltic Pipe skal være med til at øge konkurrencen på det europæiske gasmarked og sikre forsyningen i Polen og Østeuropa.

Baltic Pipe er et af Danmarks største energiprojekter og vil bestå af 800-950 kilometer nye gasrør, som skal løbe fra Nordsøen hen over dele af Jylland, Lillebælt, Fyn og Sjælland og videre over Østersøen til Polen, hvor gasnettet også udbygges langt ind i landet. Bag etableringen af projektet står Energinet og polske GAZ-SYSTEM S.A.

Den danske del af det store Baltic Pipe-projekt består af flere dele, som bliver udbudt i pakker. COWI har netop underskrevet kontrakter på to ud af fire store pakker og skal således være rådgiver på den 70 kilometer lange onshore-gasrørsledning på Sjælland samt en ny modtagerterminal i Nybro nord for Varde. Desuden har COWI landet en aftale som underrådgiver på den 105-110 kilometer lange offshore gasrørledning i Nordsøen.

Fortsættelsen af en lang historie i den danske gassektor

"COWI har været med hele vejen i udviklingen af den danske gassektor og været involveret i en lang række både onshore and offshore projekter, herunder onshore gasrørledningen mellem Ellund og Egtved i Jylland, som bliver en del af Baltic Pipe", fortæller Jens Bjørnmose, afdelingschef i Olie og gas i COWI.

"Naturgassen er ikke fossilfri, men den er langt mere miljøvenlig end kul, " udtaler Jens Bjørnmose, som forventer, at gasnettet kommer til at spille en rolle i mange år fremover.

Øget forsyningssikkerhed i Europa

Baltic Pipe-projektet sikrer, at norsk gas kan flyde til det polske og østeuropæiske gasmarked og skabe konkurrence og nye forsyningsveje. Projektet vil også være med til at understøtte Polens omstilling fra kul til naturgas. I Danmark forventes det, at Baltic Pipe vil medføre lavere tariffer og gasregning for de danske gasforbrugere og sikre et mere robust gassystem med flere nye forsyningsveje.

Fakta

I samarbejde med Energinetog polske GAZ-SYSTEM S.A etableres 800-950 km nye gasrør, som skal skabe en øget kapacitet på 10 milliarder kubikmeter gas årligt.

Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

Projektet estimeres til 12-16 milliarder kroner.

Projektet består af følgende dele:

  • En 105-110 km ny offshore gasrørledning i Nordsøen. Gasrørledningen strækker sig fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen til modtageterminal i Nybro nord for Varde.
  • Udbygninger af det danske transmissionssystem med ca. 210-230 km ny gasrørledning mellem Egtved i Jylland og Sydøstsjælland.
  • En kompressorstation på Sydøstsjælland. Kompressorstationen øger trykket og gasflowet i gasrørledningen i Østersøen.
  • GAZ-SYSTEM står for at etablere en gasrørledning i Østersøen mellem Danmark og Polen og foretager de nødvendige udbygninger af det polske transmissionssystem.

Kilde: https://energinet.dk/Anlaeg-og-projekter/Projektliste/BalticPipe#Milepaele

COWIs opgaver:

  • Underrådgiver for den Norske rådgivningsvirksomhed IKM på offshore gasrørledningen i Nordsøen til modtageterminal i Nybro nord for Varde.
  • Hovedrådgiver på den ny modtagerterminal i Nybro.
  • Hovedrådgiver på 70 kilometer onshore-gasrørsledning på Sjælland.

Kontakt

Jens Bjørnmose
Vice President
Bioenergy and Thermal Power, Denmark

Tel: +45 4032 5652