Dansk rådgiverkæmpe fylder 90

12.11.2020

De fleste danskere kender den nye Lillebæltsbro, Storebæltsbroen og den københavnske metro. I andre dele af verden er det vandforsyning, infrastruktur og byudvikling, som de rådgivende ingeniører i COWI har bidraget til. I år fejrer virksomheden sin 90-års fødselsdag, og det forpligter, mener direktør Lars-Peter Søbye.

Første opgave var renoveringen af et nedslidt, københavnsk teater – Scala. Siden er det gået slag i slag for den danske rådgivervirksomhed COWI, som gennem årene har bidraget med teknisk viden, planlægning og innovation til mere end 50.000 projekter i 175 lande.

Den udenlandske del af projektkataloget fortæller blandt andet om store infrastrukturprojekter i Indien og Afrika, om verdens største rensningsanlæg Kuryanovo i Moskva, om udvikling af energiforsyning og affaldshåndtering i Afrika og Asien, og om ikoniske broer og bygningsværker. For eksempel Hålogaland-broen i Norge, Stonecutters Bridge i Hong Kong, Mersey Gateway i Storbritannien og mindesmærket the Oculus i New York.

STEDER, MAN KENDER

Herhjemme har COWI haft beregningsprogrammer og hjelme i sving i forbindelse med mange af landets kultur- og idrætshuse. Blandt andet Royal Arena, Den Blå Planet og Moesgård Museum. Ligesom COWIs ingeniører, økonomer og miljøplanlæggere også blev taget med på råd i udviklingen af den københavnske Metro, Storebæltsforbindelsen og adskillige vej- og broprojekter rundt omkring i landet – foruden selvfølgelig Øresundsbroen, som var verdens længste skråstagsbro for både jernbane og motorvej, da den åbnede i 2000.

For COWIs administrerende direktør, Lars-Peter Søbye, giver 90-års fejringen anledning til refleksion:
”Når COWI kan fejre sin 90 års fødselsdag, så er det udtryk for, at vi har formået at være relevante i samtiden, men også på forkant med fremtiden. For når vi bygger en bro, skal den selvfølgelig opfylde et nutidigt behov – men en bro har også en levetid på 100 år, hvilket kræver, at vi overvejer og indbygger løsninger, der er meget langtidsholdbare.”

Han fortsætter:
”Denne evne til sammen med vores kunder og samarbejdspartnere at bidrage til kontinuerlig udvikling og sammenhængskraft i store dele af verden er fortsat kernen i COWIs arbejde. I dag handler det måske mindre om broer og mere om den grønne omstilling og bæredygtig udvikling af samfundet. Opgaven er dog den samme – nemlig at bringe vores ekspertise på banen og hjælpe med at skabe innovative løsninger. For det er, når vi blander videnskaber og teknologier, at vi virkelig kan skabe nye, fremtidssikre og holdbare løsninger, der efterlader verden som et bedre sted at leve,” siger Lars-Peter Søbye.

Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) giver COWI følgende ord med på vejen:
”De danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder har altid været med til at udvikle Danmark og til at skabe udvikling i udlandet. Det er gennem designet af løsninger, der ikke blot virker som infrastruktur, men som bidrager til at forandre og udvikle samfundet, at vi virkelig ser værdien af rådgiver- og ingeniørvirksomhedernes bidrag. Det gælder broer og veje, det gælder klimasikring og klimatilpasning, det gælder bygninger og forsyningsinfrastruktur – og det gælder de nye store dagsordener om bæredygtighed og grøn vækst. Her er det netop virksomheder som COWI, der kan gøre idéer og verdensløfter til konkrete projekter, der gør en forskel og virker i virkeligheden. De resultater, vi skaber nu, er med til at bringe Danmark på verdenskortet globalt. Her gør FRI-virksomheder som COWI en forskel for verden og for Danmark.”

INNOVATION OG SAMSKABELSE

Et af de nye projekter, der udstikker COWIs kurs mod fremtiden, er det danske partnerskab med blandt andre Ørsted, Mærsk og Københavns Lufthavne, der vil udvikle et power-to-X produktionsanlæg. Når anlægget står færdigt, vil det kunne levere 250.000 ton grønt brændstof til fly, skibe og lastbiler. Det er den form for samskabelse der er behov for, hvis vi skal skabe en bæredygtig grøn omstilling, mener Lars-Peter Søbye, der også har moderne teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things og machine learning højt på virksomhedens egen dagsorden.

Virksomhedens godt 6.500 medarbejdere er i dag spredt over mere end 20 lokationer i hele verden, med hovedkontoret i Lyngby.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018