Kajakken bliver godt lastet inden afgang og kommer til at veje omkring 140 kg  (inkl. Michael Otto selv) Han har mad med til 4-5 dage og skal fylde vand på hver anden dag.

Fra kontor til kajak

17.06.2020

Når den 62 årige el-ingeniør Michael Otto slår “Out of office” autosvar til i sin arbejds-email, betyder det mere end blot ferie. De næste seks uger skal han tilbringe i et vovefuldt forsøg på at padle hele vejen rundt om Danmarks kyst. Alene. I en havkajak.

Hvis det lykkes, vil det være en stor drøm, som går i opfyldelse. Michael begyndte at sejle i havkajak for syv år siden, stort set samtidig med sin ansættelse i COWIs Vand og Miljø division, hvor han har daglig arbejdsplads på kontoret i Odense. Siden har han tilbragt mange timer af sin fritid i havkajak i al slags vind og vejr.

KUN FÅ GENNEMFØRER

Den ca. 1250 kilometer lange rute rundt om Danmark vil tage ham fra det buldrende Vesterhav op langs Jyllands ryg til Skagen, videre ned ad den jyske østkyst, via Samsø over åbent hav og på tværs af den trafikerede sejlrende til Røsnæs i Vestsjælland. Derfra nord om Sjælland, ned gennem Øresund og ind i Københavns travle kanaler før det går videre ned til Lolland Falster og igennem det Sydfynske Øhav. Til sidst stævner han over mod fastlandet forbi Sønderborg. Turen slutter for enden af Flensborg fjord, hvor han går i land og lægger hånden på Grænsesten nr. 1.

Hvis alt går vel, vel at mærke. For det er ikke en tur for begyndere. Kun cirka hver fjerde af de kajakroere, som har begivet sig ud på ruten, har magtet at fuldføre den lange tur. De fleste tager endda af sted flere roere sammen, frem for at vove sig ud alene, som Michael gør. Selv siger han:

”Min tilgang til turen er meget ydmyg i forhold til, at det er en rigtig lang tur. Nogle dage er det måske for meget blæsevejr, og jeg ved slet ikke, om jeg kan fuldføre hele turen. Så vi må se. Det er vejret, som bestemmer.”

ALT PLANLAGT I DETALJER

Turen er planlagt ned i den mindste detalje. Planen er 30 sejldage med et gennemsnit på 43 kilometer på havet per dag. Overnatning skal foregå i telt på stranden eller på campingplads. Der er indregnet 10 hviledage i land, og Michael har både ekstra vandforsyning og tørfoder med i bagagen.

Den første og største udfordring er Vesterhavet. Turen begynder ved Vidåslusen i Vadehavet mandag den 15.6.

”Tidevandet er drilsk, og det kan blæse meget. Det gælder om at komme ud over brændingen og lægge sig derude i 6-700 meters afstand fra kysten, hvor havet er uden for mange brækkende bølger. Hvis jeg kan komme til Skagen efter 14 dage og stadig føle, jeg er i god form, så vil jeg betragte det som halvvejs fuldendt, selv om det kun er en tredjedel af ruten. Mit første mål for turen er, at jeg er jeg når Fanøs kyst mandag aften," siger Michael, da han drikker kaffe i COWIs kantine fredagen før afgang.

”En ting er den fysiske del. Jeg tror, den største udfordring bliver den mentale del og at være så mange timer alene, fordi det er så langt. Jeg må bare tage en dag ad gangen, men jeg ved, at jeg har forberedt mig så godt, som jeg overhovedet kan, og at jeg er i optimal form.”

KUNDEMØDE UNDERVEJS

I alt har Michael sejlet i kajak i syv år, og han har den højeste grad af duelighed som kan tages i Danmark. Desuden har han været på træningstur på Færøerne og hele vejen rundt om Fyn. Presset er da heller ikke større, end at Michael regner med lige at klare et vigtigt kundemøde undervejs. Den 23. juni er der nemlig et møde over ”Teams” med Vandcenter Syd. Det vil han ikke gå glip af.

”Jeg accepterede mødet med det samme, da jeg så det i kalenderen. Det skal nok kunne lade sig gøre,” siger Michael og tilføjer:

”Jeg har en forstående chef, som har givet mig lov til at holde ekstra fri, så jeg kan forfølge min store drøm – og en forstående kæreste, som synes det er ok, jeg bruger hele sommeren på at rejse rundt i kajak alene. Uden denne opbakning ville turen ikke være mulig."

FAKTA

Ruten er lavet af Havkajakroernes forening, som har over 5000 medlemmer i DK. Når man har gennemført turen, får man tildelt det Rød-hvide bånd.

Hvis du er interesseret i at følge Michael Otto på turen, kan man følge med i hans facebook -gruppe ”M. Otto DK rundt i havkajak 2020”

Og vil du læse om det Rød-hvide bånd

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018