Fuld fart på elektrificeringen: COWI skal levere transformerstationer til Energinet

18.05.2022

Under en ny rammeaftale har Energinet valgt at lægge en større del af reinvesteringsprojekterne for transformerstationer ud til rådgivere. COWI er blandt vinderne af rammeaftalen og forventer at påbegynde de første projekter allerede inden sommerferien.

Elektrificeringen har for alvor fået fat i Danmark, og det går hurtigere end nogensinde før. Varmepumper installeres i rekordstore antal, nye ladestandere til elbiler sættes op og store Power-to-X-anlæg skal tilsluttes over hele landet de kommende år.

Det øgede elforbrug lægger pres på de transformerstationer, som udgør knudepunkterne i Danmarks overordnede elnet. En del af stationerne skal enten opgraderes eller udvides, ligesom der også er behov for at etablere en række helt nye stationer.

Det er en enorm opgave og for at sikre høj hastighed og forhindre, at elnettet bliver en flaskehals i den grønne omstilling, har Energinet valgt at lægge store dele af opgaven ud til eksterne rådgivere via en stor rammeaftale.

COWI er blandt de vindende aktører og skal over de næste fem år bistå Energinet med alt fra design, indkøb, konstruktion og test af stationerne, inden de overdrages til Energinets driftsorganisation. COWI forventer at være i gang med de første projekter allerede inden sommerferien.

»Energinet spiller en central rolle i den grønne omstilling, da et robust elnet er en forudsætning for et elektrificeret og grønt samfund. Der er brug for, at alle gode kræfter hjælper til, og vi er selvfølgelig glade for at være blandt de udvalgte, der skal være med til at fremtidssikre energiforsyningen,« siger Jens Bjørnmose, udviklingsdirektør for grøn omstilling i COWI.

Rammeaftalen har en total økonomi på ca. 372 mio. DKK (50 mio. EUR), som skal udmøntes over de kommende fem år.

Kontakt

Martin Bernth
Press advisor
Communication, Denmark

Tel: +45 4176 1324