Foto: KRILOV

Moderne genbrugscenter vil omdanne affald til ressourcer

Københavns Kommune og Amager Ressourcecenter tager med et nyt banebrydende genbrugscenter endnu et skridt i retning af cirkulær økonomi. COWI har fået kontrakten på totalrådgivning.

27.04.2017

Når københavnerne besøger det kommende nye Sydhavn Genbrugscenter, vil de opdage, at deres affald slet ikke er affald men snarere en ressource, der kan bruges enten direkte til samme funktion eller i produktionen af nye varer.

Når de er kommet af med deres affald eller genanvendelige materialer, kan de endda tage på en lille picnic i det nærliggende grønne parkområde, og skoleelever kan komme og se, hvordan affald håndteres, og dermed få en dybere indsigt i affald som en ressource.

Dette er nogle af de vigtigste elementer i et nyt, banebrydende genbrugscenter i København, hvor COWI vil fungere som totalrådgiver med Krilov Architects som underrådgivere.

"Analyser viser, at genbrug er en økonomisk sund forretning for virksomheder og samfundet som helhed. Der er et uforløst potentiale, og Sydhavn Genbrugscenter er et skridt i denne retning. Formålet er at understøtte udviklingen af løsninger, der muliggør genbrug af materialer, så de kan fungere som værdiskabende materialer i nye sammenhænge, alt imens man oplyser offentligheden om, at affald ikke bare er affald," siger Torben Frandsen Nielsen, chief project manager of waste and contaminated sites.

Nyt flagskib i København

Sydhavn Genbrugscenter, som først blev designet af arkitektfirmaet BIG, vil blive det nye flagskib for Købehavns Kommune og Amager Ressourcecenter (ARC).

Initiativet er i tråd med den danske regerings ressourcestrategi "Danmark uden affald”, hvor man erklærer, at i år 2022 skal dobbelt så meget affald genbruges, dog med undtagelse af byggeaffald.

FAKTA

  • Ved "slusen", som er indgangen til Sydhavn Genbrugscenter, vil borgere kunne indlevere varer, der er egnede til genanvendelse eller reparation - f.eks. gamle brædder og mursten.
  • For at fremme og understøtte en overgang til en cirkulær økonomi skal mindst 50 procent af materialerne anvendt til opførelse af Sydhavn Genbrugscenter genbruges eller certificeres til bæredygtige standarder.
  • Centret vil også rumme værksteder, et udstillings-, spise- og legeområde og et undervisningslokale.
  • Projektet blev igangsat i februar i år og forventes færdigt ved slutningen af 2018.
  • COWI blev kåret til verdens førende rådgiver inden for affaldshåndtering og genbrug, målt ud fra omsætning, på magasinet Engineering News Records seneste rangliste, læs mere. Omsætningen på COWIs konsulentydelser inden for affaldshåndtering nåede i 2015 op på 29,5 mio. USD.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018