RISE og COWI udvikler ny proces for anvendelsen af sportstøj og undertøj lavet af blandet syntetisk materiale

29.03.2022

Hvert år smider EU borgerne i gennemsnit 11 kilo tekstiler i husholdningsaffaldet som efterfølgende ender i forbrændingen. Dermed går værdien af flere millioner tons tekstiler bogstaveligt talt op i røg hvert år. COWI og RISE skal nu udvikle en ny metode som skal tage vare på denne ressource.

De metoder der bruges til genanvendelse i dag, er mest egnet til ufarvet tøj, der er fremstillet af samme slags fibre, men som ikke fungerer til tekstilprodukter, der er sammensat af forskellige materialer. I løbet af 2022 vil COWI og RISE lede et forskningsprojekt, der er finansieret af COWIfonden og som skal tage sig af denne udfordring. Målet er at fremrykke en kemisk proces, der opdeler og genanvender materiale, der består af en blanding af polyester, nylon og strækstof. Disse sammensætninger er almindelige i sportstøj, undertøj og strømpebukser.

"Det her er et spændende projekt, da COWI kan bidrage til stigende genanvendelse og grøn omstilling. Det er rigtig sjovt at kunne være med så tidligt i processen i det her forskningsprojekt. COWI har god erfaring med industriprojekter, og vi kan bidrage med vores brede kompetence inden for forskellige procestekniske løsninger. Vi ser frem til at samarbejde med RISE, og det bliver godt at se, hvad vi kan opnå sammen," siger Karolina Albinsson, som er COWIs kontaktperson på projektet.

I projektets første fase vil vi undersøge nogle forskellige kemiske koncepter. I den efterfølgende fase vil der blive fremlagt forslag i forhold til en industriel implementering af det mest lovende koncept.  

"Set i et globalt perspektiv kan denne forskning bidrage til cirkulær håndtering af syntetiske tekstiler ved at erstatte forbrænding og deponi med en kemisk genanvendelsesproces. Den genanvendte råvare skal kunne anvendes til fremstillingen af tekstil og plast og dermed reducere afhængigheden af fossile råvarer," siger Cecilia Mattsson, som er koordinator på projektet og arbejder på forskningsinstituttet RISE. Hun fortsætter:

"I dag findes der mange forskellige initiativer inden for kemisk genanvendelse, og en af udfordringerne bliver at genanvende blandede tekstilstrømme. Det nuværende projekt er et spinoff fra flere projekter hos RISE, som omhandler kemisk genanvendelse af plast og tekstiler. Disse projekter fokuserer på én type plast og fiber, PET og polyester, og er i dag i en industriel udviklingsfase."

Det tværvidenskabelige projektteam består af folk fra RISE, Research Institutes of Sweden, og COWI i Sverige, og bliver koordineret af RISE. Projektet hedder RE:MIX III: Kemisk genanvendelse af blandede, syntetiske tekstiler – en ny kilde til genanvendt PET og polyamid polymer, der finansieres af COWIfonden med SEK 1,5 millioner kroner og starter i januar 2022 og afsluttes i december 2022.

Projektet støttes af et konsortium bestående af Sportswear, KappAhl, Swedish Stockings, FOV Fabrics, Novoplast, IKEM, TEKO, Västra Götalandsregionen og vestsvenske Kemi- och Materialklustret.

Kontakt

Karolina Albinsson

Karolina Albinsson
Chief Specialist
Process and Project, Sweden

Tel: +46 10 850 24 20