Stockholms hovedbanegård – en ny ”high performer” inden for bæredygtighed

26.01.2018

Over 200.000 besøgende passerer hver dag gennem Stockholms hovedbanegård. Den 150 år gamle bygning er ikke kun et af de mest besøgte steder i Norden. Den er nu også blevet bedømt og certificeret som en ”high performer” inden for bæredygtighed i henhold til det internationale ”BREEAM In-Use’-system. 

Installation af energieffektiv LED-belysning og brugerkontrol for beskyttelse mod ophedning og genskin.

Det er nogle af de elementer, der blev implementeret på hovedbanegården i Stockholm, og som kvalificerede den til en BREEAM In-Use-certificering. Certificeringen kan gives på forskellige niveauer, og Stockholms hovedbanegård er blevet certificeret som ‘Meget god’.

Certificeringen er også et værktøj til forbedring af bygningens bæredygtighed og nedbringelse af driftsomkostningerne. 

“BREEAM In-Use-systemet passer godt til denne type af bygninger. Det vil også give en certificering af bygningens miljøvenlighed, og på denne måde kan vi vurdere, hvordan vi som den styrende organisation kan forbedre vores igangværende arbejde og forholdet til vores lejere,” siger Saga Jernberg, bæredygtighedsstrateg hos Jernhusen, som ejer og driver togstationer og andre bygninger forbundet med det svenske jernbanenet.

Verificering af bæredygtighed

COWIs rolle i projektet var at fungere som BREEAM In-Use Assessor, der bl.a. omfatter verificering af bæredygtigheden af bygningen fra projektansøgning.

“Det har været et spændende og lærerigt projekt med en engageret kunde. BREEAM In-Use fungerede som et struktureret værktøj til vurdering af bæredygtighedsparametre. Vi glæder os til at arbejde mere med systemet i fremtidige projekter,” siger Johanna Millander, BREEAM In-Use Assessor hos COWI.

For at opnå BREEAM In-Use-certificeringen har hovedbanegården fået en høj score inden for bæredygtighed, dvs. ved at implementere følgende:

  • Installation af energieffektiv LED-belysning
  • Bygningsbrugerkontrol for beskyttelse mod ophedning og genskin
  • Faciliteter som f.eks. omklædningsrum med brusere og skabe
  • Kommunikation med lejere, som omfatter information om, hvad der foregår i bygningen via en app
  • Processer til bygningsstyring

Kort afstand til bekvemmeligheder og adgang til alternative transportmidler værdsættes også højt, da bygningen udgør en del af det lokale og nationale offentlige transportsystem.

Fakta

BREEAM In-Use er en online, international miljøvurderingsordning for at opnå en uafhængig tredjepartsvurdering og certificering af en bygnings drift. Certificeringen skal følges op årligt for at sikre, at forbedringer af bygningens funktion gennemgås løbende.

Systemet er opdelt i tre dele: den første vurderer bygningens miljøvenlighed, den anden vurderer drifts- og vedligeholdelsesarbejdet, og den tredje del er et værktøj til at måle virksomhedens arbejde med bæredygtighed.

I projektet med Stockholms hovedbanegård blev de to første dele vurderet. 

Kontakt

COWI employee Johanna Millander

Johanna Millander
Specialist
Water and Environment, Sweden

Tel: +46 10 850 13 73