Styrket internationalt fokus og massiv ordrebog giver forventninger om vækst i 2020

28.02.2020

Trods udfordringer i 2019 står COWI med den største ordrebog nogensinde. Virksomhedens styrkede internationale fokus og den stigende efterspørgsel efter integrerede ydelser giver forventninger til vækst i det kommende år.

COWI kan se tilbage på et år, hvor virksomheden har opnået en historisk stor ordrebog på 4 milliarder DKK. Herudover blev omsætningen øget til 6.623 millioner DKK, mens resultatet fra den primære drift før afskrivninger (EBITDA) ligger på 424 millioner DKK, svarende til en EBITDA-margin på 6,4 procent. Driftsresultatet (EBIT) er landet på 213 millioner DKK, hvilket svarer til en EBIT-margin på 3,2 procent. Endelig opnåede COWI et stærkt cash flow på 384 millioner DKK.

Opbremsning i markedet

Lars-Peter Søbye, administrerende direktør i COWI, forklarer om et år, som skabte udfordringer, men også nye muligheder for virksomheden:

"Frygten for økonomisk recession, de globale handelskonflikter og Brexit gav en brat opbremsning i især byggemarkedet. Dét ramte også vores projekter og indtjening.

Samtidig har vi oplevet udfordringer på nogle af vores store projekter, ikke mindst King Abdul Aziz Road (KAAR)-projektet i Saudi Arabien. Derfor er vi ikke nået i mål med vores indtjeningsambitioner for året, og det er vi naturligvis ikke tilfredse med", siger Lars-Peter.

Opgaver for en halv milliard med Arkitema

Han peger dog samtidig på en positiv udvikling i efterspørgslen:

"Kunderne efterspørger stadig mere helhedsorienterede, integrerede ydelser, som vi kan levere sammen med bl.a. Arkitema. Sammen vandt vi i 2019 opgaver for cirka en halv milliard, blandt andet den nye Trondheim Station i Norge. Og den positive tendens fortsætter her ind i 2020.

Arkitema-integrationen er da også en af de afgørende faktorer for, at vi nu står med en historisk stor ordrebog, understreger Lars-Peter.

Den grønne omstilling som vækst-driver

Samtidig driver den grønne omstilling en massiv udvikling både i COWIs hjemmemarked Skandinavien såvel som globalt. Og COWI har netop gennemført en omorganisering for i endnu højere grad at realisere det internationale vækstpotentiale:

"De store projekter, vi er involveret i, bliver stadig større, mere komplekse, og breder sig på tværs af forskellige sektorer – med bæredygtighed som centralt element. Vi har nu organiseret os på en måde, hvor vi kombinerer vores kompetencer på tværs, primært inden for infrastruktur og vindenergi. Dén sektorbaserede tilgang forventer vi vil øge væksten, særligt i USA og Storbritannien. Vi er godt på vej; vi har akkurat lige vundet projekteringen af det elektriske system for havvindprojektet Atlantic Offshore ud for New Jerseys kyst i USA, som skal levere grøn energi til næsten en million husstande på USA's østkyst", forklarer Lars-Peter og afslutter:

"Vi skal som aldrig før være på tæerne i et udfordrende marked, hvor konkurrencen bliver stadig hårdere. Men jeg har store forventninger til, at de skibe vi har sat i søen i de sidste par år, sejler i den rigtige retning."

Eksempler på nye store projekter i 2019

Danmark:

 • København: Teknisk rådgiver på etableringen af Lynetteholmen.
 • København: Fireårig renoveringsrammekontrakt for fsb, Foreningen Socialt Boligbyggeri.
 • København: Planlægning og projektering af Københavns Lufthavns 80.000 kvadratmeters nye udvidelse.

Sverige:

 • Oxelösund: Projektering af ny naturgasterminal i Oxelösunds Havn.
 • Göteborg: Rådgiver på anden fase af Sveriges største brændstofselskab Preems konvertering til fossilfri brændstofproduktion.
 • Göteborg: Rådgiver på udbudsmaterialet for kommende udbygning af halvø i det bæredygtige byudviklingsprojekt Masthuggskajen.

Norge:

 • Bergen: Rådgiver på udbygningen fra enkeltspor til dobbeltspor på togstrækningen Nygårdstangen-Bergen-Fløen
 • Trøndelag: Projektering af ny firespors-motorvej, E6 Kvål-Melhus.
 • Hjelset: Rådgiver på byggeriet af det nye Akutsygehus Hjelset, sammen med Arkitema og Ratio arkitekter.

Internationalt:

 • Syd- og Østeuropa: Rådgiver for Den Europæiske Investeringsbank på forberedelsen af tværgående infrastrukturprojekter i landene i det tidligere Jugoslavien og i migrationslandene syd og øst for middelhavet.
 • Storbritannien, London: Silvertown Tunnel-projektet, bl.a. detailprojektering af en to-rørs tunnel.
 • Taiwan: Detailprojektering af Formosa II offshore vindmøllepark.
 • Tyskland: Detailprojektering af Arcadis Ost 1 offshore vindmøllepark.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018