Foto: Region Skåne

Sveriges mest moderne togdepot er nu klar

13.07.2020

Nu er det nye, topmoderne togdepot udenfor Hässleholm i Sverige klar. Depotet tilbyder service, reparation, rengøring og vask af de svenske Øresundstog. Projektet var udbudt af Region Skåne, og COWI vandt projekteringen for terrænarbejdet omkring depotet.

"For togelskeren er dette som en drøm, da der er så mange spor ind til depotet. I COWI har vi arbejdet med alt som ligger udenfor konstruktionen af depotet – alle veje, jernbaner og vedligeholdelsesstyringssystemer. Det har været et enestående sjovt projekt at arbejde på," siger Erik Gotthardsson, projektleder i COWI.

Før blev Øresundstogene kørt til København for vedligeholdelse. Det nye anlæg i Kärråkra udenfor Hässleholm skal skabe større fleksibilitet, spare tid og bidrage til omkostningseffektiv vedligeholdelse af de 111 svenske Øresundstog. I Hässleholm har depotet fået en strategisk placering, eftersom byen er et knudepunkt for tog i det sydlige Sverige.

Togtrafikken skal fungere smidigere

Med et depot for service af tog i Sverige i stedet for i Danmark, bliver Skånes infrastrukturkapacitet forstærket og togtrafikken kan fungere smidigere. Depotet skal forkorte servicetiden for togene, og flere vogne kommer til at findes ude i trafikken, hvilket bidrager til at trængslen på de populære afgange mindskes. Desuden kommer depotet til at give 150 flere jobs i Hässleholm. Togdepotet blev indviet i slutningen af maj 2020.

"For Region Skåne har det været et unikt byggeprojekt, eftersom vores kernekompetencer ligger i at bygge sygehuse. Depotet kommer til at få en stor betydning for den kollektive trafik i det sydlige Sverige, og forhåbentlig kommer de rejsende til at opleve en forbedret togtrafik," siger Peter Tjörnhagen, Projektleder for Hässleholmdepotet i Region Skåne.

Depotets areal er på 22 hektar og bestod tidligere af skov og marker. Anlæggets spor har 41 skift og løber op i 10 km jernbanespor. Derudover er der plads til cirka 50 tog samtidig, hvilket gør det til et af de mest effektive togdepoter i Europa.

COWI har haft ansvaret for projektering af program- og systembehandling, udbudsmaterialet og konstruktion for alt terrænarbejde og har bidraget med kompetencer inden for VA, kanalisering, geoteknik, hydrologi, vej, miljø og kulturmiljø. COWI har ligeledes bistået som projektleder.

Fakta om Hässleholmdepotet

  • Arealet dækker over 22 hektar mark.
  • Fire bygninger med et sammenlagt areal på 26.000 kvadratmeter.
  • Ca. 10 kilometer spor og 41 sporskift på området.
  • 1,5 SEK milliarder i totalomkostninger.
  • Skal servicere Øresundstog og erstatte værkstedet uden for København. Depotet kan ligeledes tage imod lokaltog.
  • 36 opstillingspladser hvoraf 18 pladser har platforme samt mulighed for vandtryk og håndtering af fækalier.

Kontakt

Erik Gotthardsson
Leading Project Manager Infrastructure
Civil, South, Sweden

Tel: +46 761 45 55 21