Systemsvigt, SIL og fejlanalyser

Foto: COWI
COWI analyserer sandsynlighed for svigt og fejl ved mere eller mindre komplicerede systemer. Vi klarlægger potentialet for forbedringer af tekniske systemer og af de systemer, der er afhængige af menneskelige eller organisatoriske faktorer.

Tekniske systemer bliver mere og mere komplekse, og driftsfunktionen af det samlede system er ofte betinget af både mekaniske, elektroniske og manuelle forhold. Det samme gælder de sikkerhedsmæssige funktioner, og fejlmulighederne kan være mange.

Vurdering af fejlhyppighed og svigtsandsynlighed

COWI har stor erfaring i at vurdere fejlhyppigheder og svigtsandsynligheder. Vi baserer vores arbejde på teknisk indsigt, fejltræsanalyser og lignende, fejldatasamlinger, vurdering af menneskelige og organisatoriske faktorer og på samtaler med drifts- og vedligeholdsfolk.

Safety integrity level

Vi bestemmer SIL (safety integrity level) for instrumenterede sikkerhedsfunktioner i anlæg med høje sikkerhedskrav, både de eksisterende og i forbindelse med nyt design. Hertil benytter vi bl.a. det TüV-certificerede specialsoftware Exida.

Disse vurderingsmetoder anvender vi både i risikoanalyser af anlæg med større risici, ved vurdering af maskinsikkerhed og eksplosionsrisiko, til optimering af inspektion og vedligehold samt til bestemmelse af driftsikkerhed/oppetid.

Barrierediagrammetode

Vi har udviklet barrierediagrammetoden i et arbejdssamarbejde med vores kunder gennem 25 år. Den udgør en effektiv basis for analyse af fejl og svigt af sikkerhedsforanstaltninger (barrierer).

Metoden giver samtidig en god dokumentation, som kan bruges i anlæggets drift og ved træning af operatører.

 

SIDST OPDATERET: 18.01.2018