Foto: Sebastian Falck Stigsby for Rainmaking

Urbantech 2019: Nytænkning af byggeri til bæredygtige byer

15.11.2019

Hvordan kan intelligent teknologi optimere byggeprocesser? Siden Urbantech-programmet gik i luften i august, har dette været omdrejningspunktet for COWIs samarbejde med to nystartede tech-virksomheder: norske Catenda og spanske SAALG Geomechanics. Ved Demo Day den 8. november blev resultaterne præsenteret ved BLOXHUB i København.

Urbantech parrer nystartede tech-virksomheder med førende danske virksomheder med det formål at sætte turbo på udviklingen af bæredygtige byer. Og med stigende befolkningstal, urbanisering og klimaforandringer, der banker på døren, er der virkelig et behov for det – og nøglen til succes er data og ny teknologi.

I år har COWI arbejdet sammen med norske Catenda og spanske SAALG Geomechanics om intelligent teknologi til byggebranchen. Og de seneste måneder har med al tydelighed vist, hvordan samarbejdet med nystartede virksomheder igennem Urbantech kan styrke COWIs daglige arbejde med at gøre byer mere bæredygtige. Lars-Peter Søbye, administrerende direktør i COWI, forklarer:

”Der er ingen tvivl om, at fremtidens vindere er digitale. Som partner i Urbantech har COWI mulighed for at være med helt fremme i udviklingen, samtidig med at vi bliver inspireret af den store energi og den tilgang til arbejdet, som nystartede virksomheder udviser. Sammen med Catenda og SAALG Geomechanics har vi begivet os ud på en digital rejse – og vi er meget spændte på at se, hvor den bringer os hen.”

Fra teknologi til markedsmoden løsning

Demo Day fandt sted den 8. november ved BLOXHUB i København. Og det var tid for Catenda og SAALG Geomechanics at indtage scenen og fremlægge projektresultaterne.

Catenda gør byggedata levende gennem deres cloud-baserede samarbejdsplatform Bimsync. I arbejdet med COWI har formålet været yderligere at afsøge, hvordan man kan strømline arbejdsgange og samarbejde på projekter gennem data. Dag Fjeld Edvardsen, medstifter og kundeansvarlig i Catenda, siger:

"Digitalisering, datahåndtering og åbne standarder er essentielle for at sikre en kredsløbsøkonomi og for at skabe fremtidens bæredygtige og intelligente byer. Vi ønsker at bidrage til at gøre byggebranchen mere datadrevet, fordi vi derved kan opnå vigtige fremskridt inden for performance, effektivitet og bæredygtighed. Ved at arbejde sammen med COWI har vi nu lært mere om, hvordan vi får det til at ske i alle projektets faser.”

SAALG Geomechanics er specialister inden for analyse af realtids overvågningsdata med henblik på at minimere risici, spare tid og ressourcer, og maksimere fortjenesten på alle byggeprojekter.

”Med vores teknologi, Daarwin, ønsker vi at optimere byggeprojekter ved at mindske de geotekniske usikkerheder. Gennem samarbejdet med COWI har vi fået mulighed for at teste vores teknologi på store byggeprojekter og opnået vigtig viden om, hvordan vi går fra at sælge en teknologi til at skabe reel værdig for kunderne,” forklarer Cristian de Santos, administrerende direktør i SAALG Geomechanics.

Klar til frisk nytænkning næste år

Urbantech løber i perioden 2019-2021 og optager ti nye nystartede virksomheder i hver projektcyklus. Samarbejdet med Catenda og SAALG Geomechanics har givet COWI værdifuld viden, der kan bruges i Urbantech 2020:

"Urbantech handler om mere end bare at finde et godt match mellem en nystartet og en etableret virksomhed. Det handler også om at finde de rette personer, der kan udfordre hinandens forretning og komplementere de særlige behov, der findes i projektholdet – om de så er tekniske eller forretningsdrevne. Og så er det altafgørende, at vi er klar til at løbe en risiko og har modet til at fejle. For den rigtige succes ligger i at overkomme de udfordringer, der måtte opstå i et projektforløb, og det er der, nye muligheder opstår,” slutter Lars-Peter Søbye.

Læs mere om Urbantech-programmet på www.urbantechprogram.io

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018