Milepæl nået med åbning af stort jordanlæg på Lynetteholm

30.06.2023

Den kommende københavnske halvø, Lynetteholm, åbner sit jordmodtageanlæg og kan nu tage imod overskudsjord fra københavnske byggeprojekter. Dermed har By & Havn nået en vigtig milepæl i det stort anlagte projekt.

Lynetteholm, som skal huse tusindvis af københavnere og arbejdspladser, når den nye bydel står klar, modtog i går de første mængder overskudsjord fra andre byggeprojekter.

Tre el-lastbiler leverer de første læs jord til Lynetteholms stormflodssikring.

Halvøen bliver anlagt med overskudsjord fra byggeprojekter i København og omegn, og på den måde er projektet med til at sørge for, at de store mængder overskudsjord er til nytte, og at transporttiden for jordtransport – og dermed CO2-udslippet – bliver mindre, når jorden forbliver i området.

Det er en af de måder, byggeriet af Lynetteholm allerede nu er med til at løse fire vigtige udfordringer for hovedstaden i fremtiden: klimasikring, trængsel, stigende boligpriser og håndtering af overskudsjord fra byens byggerier. 

Det er By & Havn, der anlægger Lynetteholm og kystlandskabet i tæt samarbejde med blandt andet COWI og Arkitema.

Henrik Hostrup Pedersen, projektchef i COWI, glæder sig over at se, hvordan projektet skrider frem.

"Jeg er stolt af, at vi kan bidrage til at føre et projekt ud i livet, som er med til at sende København i en mere bæredygtig retning, og som er med til at løse nogle af de store udfordringer, samfundet står overfor," siger han.

Planen er at gøre Lynetteholm til det første sted i landet med el-ladestandere til jordtransporter, og derfor var det også tre el-lastbiler, der bragte de første læs jord til Lynetteholms stormflodssikring, da anlægget blev indviet.

Den første fase af Lynetteholms stormflodssikring forventes at være helt fyldt op med jord omkring 2026. Københavnerne kan efter planen glæde sig til at tage et nyt rekreativt landskab ud til vandet i brug allerede omkring 2029, hvor Københavns Kommune regner med, at første del af Lynetteholms kystlandskab kan åbne for offentligheden.

Forventningen er at Lynetteholm vil være helt opfyldt cirka i år 2050, afhængig af mængden af byggeprojekter.

Kontakt

 Søren Kragh Pedersen

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 20257018