Ny transportkorridor skal styrke økonomien i Stockholm

Stockholms fortsatte udvidelse skaber et behov for større tilgængelighed. COWI har vundet en kontrakt for vurdering og detailprojektering af en tunnel til både vejtrafik og kollektiv trafik.

28.03.2017

Det svenske Transportverket har igangsæt tunnelprojektet ”Östlig förbindelse” i et forsøg på at øge tilgængeligheden og begrænse sårbarheden af transportsystemet i Stockholm-området.

Som en af de hurtigst voksende byer i Europa kæmper den svenske hovedstad med skyhøje huspriser og en enorm trafiktæthed, hvor bilister i myldretiden kan opleve en forsinkelse på omkring 33 minutter for hver time i bilen. ‘Östlig förbindelse’ vil forbinde Södra Länken (den sydlige forbindelse) i Sickla med Norra Länken (den nordlige forbindelse) i Vartan, og ringvejen omkring Stockholm vil således være færdig.

Der er fremlagt to alternativer: en sænketunnel og en bjergtunnel. Som verdensførende inden for tunneler er COWI valgt som underentreprenør for detailprojekteringen af den nye forbindelse, og de vil indlede projektet med at vurdere de to alternativer for at afgøre hvilket af dem, der er at foretrække. COWI vil også vurdere de forskellige typer af kollektiv trafik, der kan føres gennem tunnelen, f.eks. letbane eller busser.

“Vi er stolte over at være en del af dette vigtige projekt, som har til formål at give et solidt boost til den regionale økonomiske udvikling og fremme byggeriet af nye boliger, så man fjerner lidt af presset på boligmarkedet i Stockholmsområdet,” siger Torbjörn Spetz, senior vice president i COWI Infrastructure management.

En verdensrekordholder inden for tunneler

Sidste år vandt COWI den store kontrakt på detailprojekteringen af Ostlänken, en højhastighedsbane mellem Gøteborg og Stockholm. COWI har også været involveret i projekteringen af flere andre tunneler i Sverige som f.eks. Marieholm Tunnel i Gøteborg og Söderström-tunnelen i Stockholm.

Teamet vil også trække på COWIs omfattende globale erfaring med sænketunneler, herunder verdens længste tunnel mellem Hongkong og Kina samt tunneler i Bosporus i Tyrkiet og Thessaloniki i Grækenland.

"Vi har store forventninger til samarbejdet mellem hovedentreprenøren WSP og vores egne eksperter, som har stor erfaring inden for tunneler,” siger Torbjörn Spetz..

PROJEKTOPLYSNINGER

PLACERING:
Stockholm

PERIODE:
2017-2021

KUNDE:
Trafikverket. Har afsat 200 mio. euro til arbejdet med forundersøgelse og projektering af ”Östlig förbindelse”

Hovedentreprenør:

WSP|Parsons Brinckerhoff Engineering

FAKTA:

  • Projektet omfatter flere stadier fra undersøgelser af placering og trafik og vej- og jernbaneplanlægning til projektdokumentation og byggeledelse.
  • COWI vil bl.a. rådgive om hydrologi, geoteknik og anlægsarbejde og vil være delvist ansvarlig for miljøvurderingen.

Kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018