Foto: Nicky Bonne

Tæt parløb skal accelerere udbredelsen af grønnere varmeforsyning i Tårnby

29.03.2023

Udrulning af fjernvarme til flere husstande er afgørende for den grønne omstilling af opvarmningen. Tårnby Forsyning står over for en stor udvidelse af fjernvarmenettet, og COWI skal hjælpe forsyningsvirksomheden under en ny rammeaftale.

Tusindvis af boligejere i Tårnby har udsigt til at få fjernvarme i de kommende år. Det er Tårnby Forsyning, der står med opgaven med at få fjernvarmen ud på villavejene og ind i boligerne, og planlægningen af den gigantiske anlægsopgave er i fuld gang.

Til at hjælpe med dette har Tårnby Forsyning valgt COWI. Det er sket igennem et EU-udbud med en såkaldt rammeaftale om teknisk rådgivning og bistand, hvor forskellige rådgivervirksomheder har kunnet byde på opgaven med at bistå Tårnby Forsyning i at rulle fjernvarmen ud i de kommende år. 

Udbredelsen af fjernvarme til flere husstande spiller en væsentlig rolle i varmesektorens grønne omstilling. En ny fjernvarmeinstallation erstatter typisk et eksisterende fyr, som bruger fossil gas til at opvarme hjemmet.

Fjernvarme produceres i stigende grad af store eldrevne varmepumper, som kan driftes efter, hvornår strømmen er mest grøn. 

I takt med, at gasforsyningerne til Europa er blevet mere ustabile, er priserne for opvarmning med gas også steget, og derfor er fjernvarmen et stærkt redskab til både at gøre opvarmningen grønnere og billigere for flere husstande.

Opgaven for Tårnby Forsyning passer perfekt ind i COWIs nye strategi, hvor den overordnede ambition er, at alle rådgivervirksomhedens projekter skal være med til at drive verden i en mere bæredygtig retning.

Stor værdi for både boligejere og samfundet

Det nye parløb mellem COWI og Tårnby Forsyning skal være med til for alvor at sætte fart på fjernvarmeudrulningen. Helt konkret betyder rammeaftalen, at COWI kommer til at stille med et fast rådgiverhold, som Tårnby Forsyning kan trække på - både når det handler om planlægning og projektering, men også i forhold til at bidrage med byggeledelse, når først entreprenørmaskinerne går i jorden ude på vejene.

Direktør hos Tårnby Forsyning, Raymond Skaarup, har store forventninger til samarbejdet.

”Vi ser meget frem til samarbejdet med COWI. Opgaven med at levere fjernvarme til borgerne i Tårnby og Dragør er en stor og vigtig opgave med enorm værdi – både for den enkelte borger men også for samfundet som helhed. Derfor er vi glade for, at vi har fået en erfaren rådgivervirksomhed som COWI med ombord. De kommer med masser af ekspertise og erfaring, og COWI skal bidrage med rådgivning, projektering og byggeledelse i et tæt samspil med vores egne projektledere,” siger Raymond Skaarup, der er direktør i Tårnby Forsyning.

Vant til store anlægsprojekter

”Vi ser frem til et langvarigt og godt samarbejde med Tårnby Forsyning om at accelerere den grønne omstilling af varmen i Tårnby, og er naturligvis begejstret over at være blevet valgt til opgaven”, siger direktøren for COWIs energi-division Klaus Winther Ringgaard og fortsætter: 

”Vi har vi et stærkt fjernvarme-team med stor ekspertise indenfor fjernvarmeudrulning samt design og implementering af nye produktionsanlæg. COWI har arbejdet på de største projekter i Danmark og for de største fjernvarmeselskaber over hele landet.”

Rammeaftalen løber foreløbig i fire år.

Kontakt

Martin Bernth
Press advisor
Communication, Denmark

Tel: +45 4176 1324